ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ ΤΟ ΕΚΛ

επαλΜε αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μέλη της διοίκησης του ΕΚΝΛ πραγματοποίησαν σήμερα περιοδεία σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ της Λάρισας, προκειμένου να ευχηθούν καλή σχολική χρονιά στους σπουδαστές, αλλά και να απευθύνουν κάλεσμα αγώνα τόσο για τα προβλήματα των σπουδών, όσο και της δουλειάς. 

Με αφορμή τη σημερινή περιοδεία η διοίκηση του ΕΚΛ εξέδωσε ανακοίνωση για τους σπουδαστές της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Αγώνας για ολοκληρωμένη σύγχρονη μόρφωση, ζωή και δουλειά με δικαιώματα

Σπουδαστή-σπουδάστρια της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σου εύχεται καλή, αγωνιστική και δημιουργική χρονιά.

Η πορεία και οι σπουδές σου, δυστυχώς, δεν θα είναι χωρίς προβλήματα. Οι αντιλαϊκές αλλαγές στην εκπαίδευση, που την υποβαθμίζουν, την εμπορευματοποιούν και την κάνουν πιο ταξική, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, η υποχρηματοδότησή της, η γιγάντωση της ανεργίας, η επέκταση της μαθητείας, της απλήρωτης δουλειάς και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνουν φανερό ότι θα χρειαστεί ο προσωπικός μόχθος, αλλά και η συλλογική πάλη για το μέλλον της νεολαίας.

Η συμμετοχή και η δράση τους καθενός στον αγώνα, μέσα από τα σπουδαστικά όργανα και τα εργατικά σωματεία του κλάδου σας, μαζί με τους γονείς σας, για δωρεάν δημόσιες σπουδές, πλήρη και σταθερή εργασία και ζωή με δικαιώματα, είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλέξετε, αλλιώς θα ζήσετε ακόμα πιο άσχημες μέρες, για χάρη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απευθύνεται σε εσένα που είσαι παιδί εργατικής-λαϊκής οικογένειας, που έχεις βιώσει ήδη ταξικούς φραγμούς, εμπόδια και ανισότητες, που σε ανάγκασαν να εγκαταλείψεις την γενική μόρφωση. Που βιώνεις τη φτώχεια στο σπίτι, την εκμετάλλευση στη δουλειά, την ανεργία, αλλά και την υποβάθμιση στο σχολείο.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι σ’ αυτήν την κοινωνία δεν ζούμε όλοι την ίδια ζωή. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα παιδιά τους ζουν μέσα στη χλιδή γιατί αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες.                                                     Για την κατάσταση που ζεις στη σχολή, στο σπίτι, στην πρακτική δε φταίει το «κακό το ριζικό». Δε σε έχουν «ξεχάσει στην πάντα». Καθημερινά η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μηχανεύονται νέους τρόπους για να σου πάρουν ακόμα περισσότερα και να μεγαλώσουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μέσα από τα ΕΠΑΛ, τις ΕΠΑΣ, τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, θέλουν να δημιουργήσουν μισομορφωμένους, μισοειδικευμένους εργαζομένους, φθηνούς και χωρίς δικαιώματα, με το κεφάλι σκυφτό.

Αυτοί που σου λένε ότι δεν έχεις δικαιώματα γιατί είσαι σπουδαστής, μαθητευόμενος, είναι η τάξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και αυτοί που τους στηρίζουν (η κυβέρνηση και τα κόμματα τους, τα στελέχη τους στην εκπαίδευση).

Μην ακούς όσους σου λένε να κάνεις υπομονή γιατί όταν μάθεις την τέχνη θα εξασφαλίσεις τη ζωή σου. Μην ακούς όσους λένε ότι φταίει ο διπλανός σου που έχει άλλο χρώμα. Για να κάνεις εχθρό σου το συνάδελφο και φίλο σου τα αφεντικά που σε εκμεταλλεύονται. Σε προετοιμάζουν για την εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς. Θέλουν να είσαι απομονωμένος στην πρακτική, φοβισμένος απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, ανοργάνωτος και μακριά από τα σωματεία. Να μη διεκδικείς.

Οι απαράδεκτες συνθήκες στην πρακτική με τα άθλια μεροκάματα, την απλήρωτη και την ανασφάλιστη δουλειά, δεν τελειώνουν με το πτυχίο. Γενικεύονται σε όλους τους εργαζομένους. Θέλουν να περιπλανιέσαι από την ανεργία στην ψευτοκατάρτιση, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, για ένα κομμάτι ψωμί και πάλι στην ανεργία. Να ρίξεις τις απαιτήσεις σου για τους όρους πρακτικής, τις παροχές για σίτιση και στέγαση, την ιατρική περίθαλψη, για όσα δικαιούσαι στη σχολή δωρεάν (εργαλεία, βιβλία, μετακίνηση). Μην συμβιβάζεσαι με αυτήν την κατάσταση. Σε καλούμε σε κοινή πάλη για να ανατρέψουμε τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον μας, στην άσχημη κατάσταση στις σχολές και στην πρακτική!

Κάνε και δική σου υπόθεση την οργάνωση του αγώνα

Με τη συμμετοχή σου στη Συνέλευση σε κάθε τμήμα, ειδικότητα, τάξη, αλλά και στο χώρο δουλειάς, στο σωματείο του κλάδου σου, που υπάρχει στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με γνώμη για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τα συμβούλια, οι επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή, πρέπει να τα κάνεις «όπλα» της οργάνωσης των σπουδαστών με την εκλογή αγωνιστών σπουδαστών και όχι αυτών που το παίζουν «δίπορτο». Οργανώσου στο σωματείο σου. Μην συμβιβάζεσαι με τη σημερινή κατάσταση, με τις δυσκολίες.  Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, σας θεωρεί κομμάτι της εργατικής τάξης που εκπροσωπεί και σας καλεί να παλέψουμε για:

• Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση για την δημόσια εκπαίδευση (τεχνική και γενική) και να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, να είναι όλα δημόσια και δωρεάν. Να καταργηθούν κάθε είδους επιβαρύνσεις των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για όσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωσή μας (βιβλία, πετρέλαιο, αναλώσιμα).

• Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς, με προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.

• Εξασφάλιση ασφαλών κτηριακών εγκαταστάσεων για τη δωρεάν στέγαση των σπουδαστών. Μέχρι τότε επίδομα ενοικίου για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

• Να καταργηθούν οι ιδιωτικές τεχνικές σχολές, ΙΕΚ, ΚΕΚ, που εκμεταλλεύονται τις αγωνίες της νεολαίας και θησαυρίζουν από το υστέρημα των οικογενειών μας.

• Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική. Να μην είναι στην ευθύνη των σπουδαστών να βρουν πρακτική. Κανένας νέος ανασφάλιστος.

• Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται με βάση την ειδικότητα, εξασφάλιση για όλους εποπτεία από το Υπουργείο και τη σχολή και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών. Οι ώρες πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις ΚΣΣΕ.

• Όλοι οι μαθητές που εργάζονται να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ώρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.

• Όχι στο «χυλό» των διαφόρων τύπων σχολών, όπου για μια ειδικότητα παρέχουν διαφορετικά δικαιώματα και εκπαίδευση. Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

• Καμιά πιστοποίηση: Μόνη προϋπόθεση για δουλειά να είναι το πτυχίο.

• Δωρεάν πάσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές.

• Ίσα δικαιώματα σε δουλειά και ασφάλιση για όλους τους μετανάστες μαθητές.

Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα. Η χώρα μας έχει σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες μας. Όλα τα παιδιά να σπουδάζουν ως τα 18 και μετά να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να υπάρχει δηλαδή ένας τύπος σχολής για όλες τις ειδικότητες, που τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες του επαγγέλματος. Σε μια τέτοια κοινωνία κανένας νέος, κανένας τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται σε όλους σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Η ολόπλευρη μόρφωση, η υγεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία θα είναι εξασφαλισμένα για όλο το λαό. Προϋπόθεση είναι οι εργάτες να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν και το κουμάντο της χώρας, που σήμερα τα έχουν μια χούφτα πλουτοκράτες.

Έλα μαζί μας στην πάλη για τα δικαιώματά στη μόρφωση και στη δουλειά, για μια καλύτερη κοινωνία. Οργανώσου στο σωματείο σου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ