Θ. ΨΥΡΡΑΣ: Η «ΒΟΜΒΑ» ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΘΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΤΟ 2015

asfalistika_tameiaΟ βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, σχετικά με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Στην ερώτηση ο κ. Ψύρρας αναφέρει:

«Το 2015 προβλέπεται ότι θα είναι το έτος «μηδέν» για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονται πρόσθετη χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η εξής:

 Τα έσοδα των ταμείων υποχώρησαν στα 20 δισ. ευρώ από 23,2 δισ. Ευρώ.

 Ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 650 εκατ. ευρώ δηλαδή το 81,3% των ετήσιων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει 1,5 δισ., δηλαδή το 64% των ετήσιων πιστώσεων, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί, γιατί στους επόμενους  μήνες μειώνεται η εποχική απασχόληση.

 Αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ.  Και  ένα μέρος από αυτά -10,5 δισ. ευρώ περίπου- έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

 Κατά πάσα πιθανότητα ο ΟΑΕΕ θα κλείσει το 2014 με έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έλλειμμα θα κλείσει περί τα 807,9 εκατ. Ευρώ.

 Το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων από 26 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκε σε 4,5 δισ. ευρώ το 2013.

Η αναλογιστική μελέτη της ΓΣΕΕ που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε επιτείνει την ανησυχία. Η οριακή ισορροπία εισροών – εκροών ανατρέπεται στο τέλος του 2015, με αποτέλεσμα η ρευστότητα του συστήματος και η βιωσιμότητά του να απαιτούν πρόσθετους πόρους που κατά το 2016 ανέρχονται σε 950 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά τα επόμενα χρόνια, και φθάνουν τα 2,67 δισ. ευρώ το 2020.

Τα έσοδα των ταμείων έχουν εξανεμιστεί. Και οι αιτίες που σωρευτικά επιτείνουν το πρόβλημα είναι:

α) η παρατεταμένη ύφεση,

β) η υψηλή ανεργία που καταβροχθίζει τα «έσοδα» από τις περικοπές των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,

γ) η μείωση της κρατικής επιχορήγησης (από 16,4 δισ. ευρώ το 2012 σε 12,7 δισ. ευρώ το 2014 και μόλις 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο το διάστημα 2015-2018),

δ) η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων (40.000 τον χρόνο μέχρι το 2009 και 100.000 τον χρόνο μετά το 2010),

ε) η μείωση των μισθών

στ) η αύξηση της ανασφάλιστης, αδήλωτης και ευέλικτης εργασίας.

Επειδή το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι το μεγάλο πεδίο δοκιμασίας όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας συνολικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης, όπως είναι ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ;

2) Ποια μέτρα σχεδιάζει να λάβει το Υπουργείο, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

3) Είναι στις επιλογές του να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως «εθνικό θέμα» και να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου και αναζήτησης λύσεων με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ