ΣΕ 150 ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ TA ΠΡΩΤA ΕΜΒΟΛΙΑ

Ευρεία σύσκεψη στο ΠΓΝΛ για το θέμα των εμβολιασμών

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε στόχο τον αρτιότερο και συντομότερο σχεδιασμό  για τον πλήρη εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών του νομού πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ευρεία σύσκεψη  παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου κ. Αθ.Μητσιού, του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ.Λαζ.Μακρή, εμπλεκόμενων υγειονομικών φορέων αλλά και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ.Αγοραστού.

Όπως δήλωσε ο κ.Μητσιός οι εμβολιασμοί θα γίνουν δωρεάν σε συνεννόηση των ενδιαφερομένων με το νοσοκομείο και το ΠΕΔΥ, ενώ θα ξεκινήσουν πιθανότατα από τους ανήλικους Ρομά του Τυρνάβου.

«Αυτό που μένει είναι να μας πουν οι ειδικοί ποια εμβόλια και σε τι ποσότητες πρέπει να προμηθευτούμε, ενώ οι εμβολιασμοί θα γίνουν από επισκέπτριες  Υγείας και παρουσία γιατρού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Συρογιαννόπουλου ο οποίος υπογράμμισε ότι «… όσο πέφτει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τόσο αυτό θα συνοδεύεται από έξαρση ασθενειών(κοκίτης, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα κ.ά), ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην πολιομυελίτιδα, η οποία επανεμφανίζεται λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών και κυρίως με το κύμα προσφύγων της Συρίας».

Ωστόσο ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν σχετικά κρούσματα στη Θεσσαλία.

Τέλος, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του ΠΓΝΛ δήλωσε ότι σε συνεννόηση με το υπ. Υγείας θα προχωρήσουν  οι εμβολιασμοί για όλους, ασφαλισμένους και μη.

«Σήμερα καθορίζεται ο βηματισμός και ο προγραμματισμός που θα αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ υπάρχουν οι πιστώσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα για να μην μείνει κανένας ανεμβολίαστος», ήταν η δήλωση του κ. Μακρή.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανεμβολίαστων παιδιών αφορούν ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και Ρομά.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ