Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Princeton κάνει κάποια πολύ περίεργα πράγματα με το φως. Αντί να ασχολούνται με την απίστευτα υψηλή ταχύτητά του, το σταματούν, παγώνοντάς το σε κρύσταλλο.
Πιο συγκεκριμένα: δεν λάμπει το φως μέσα από κρύσταλλο, αλλά κάνουν το φως κρύσταλλο.
Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη συγκέντρωση των σωματιδίων του φωτός, γνωστά ως φωτόνια, σε ένα και μόνο σημείο, το πάγωμά τους μόνιμα σε ένα μέρος.
Δεν έχει γίνει ποτέ πριν, και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων εξωτικών υλικών με παράξενες και υπέροχες ιδιότητες.
Τι έκαναν λοιπόν;
Πρώτα, δημιούργησαν μια κατασκευή από υπεραγώγιμα υλικά, τα οποία περιείχαν 100 δισεκατομμύρια άτομα που ενεργούσαν ως ένα είδος τεχνητών ατόμων. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν το τεχνητό άτομο κοντά σε ένα υπεραγώγιμο σύρμα που περιείχε φωτόνια.
Σύμφωνα με τους κανόνες της κβαντικής μηχανικής, τα φωτόνια στο σύρμα κληρονόμησαν μερικές από τις ιδιότητες του ατόμου. Έτσι, ενώ τα φωτόνια συνήθως δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, στην περίπτωση αυτή, άρχισαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως τα σωματίδια.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα είδος στερεού φωτός, όπου τα φωτόνια υπάρχουν κατεψυγμένα στο χώρο. Οι κρύσταλλοι σήμερα είναι εξαιρετικά μικροί, αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου, θα τα μεγαλώσουν και θα είναι σε θέση να κάνουν υλικά, όπως υπερρευστά και μονωτικά από …φως.
Θα είναι τα πιο παράξενα νέα υλικά που θα δούμε.