ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

μαντζιοςΤην ίδια του τη ζωή θυσίασε ο 33χρονος πυροσβέστης, Ματθαίος Μάντζιος, προκειμένου να σώσει, από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί το βράδυ της Παρασκευής στο Παλαιό Φάληρο, τη 44χρονη μητέρα δύο παιδιών που είχε πέσει λιπόθυμη στο πάτωμα και κινδύνευε από τις φλόγες και τους πυκνούς καπνούς

Όπως λένε οι συνάδελφοί του, αψήφισε τον κίνδυνο και παρά το γεγονός ότι η παροχή οξυγόνου από τη φιάλη του εξοπλισμού του διαρκούσε για λίγα μόνο λεπτά, δεν έκανε πίσω, και έσπευσε να τραβήξει τη λιπόθυμη γυναίκα για να τη σώσει.

Η μοίρα όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και έσβησε και ο ίδιος, όπως και η 44χρονη που διέμενε στην πολυκατοικία της οδού Ιπποκράτους 4, στο ισόγειο της οποίας, όπου στεγάζετο κατάστημα υδραυλικών και ειδών θέρμανσης, λίγη ώρα νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά.

«Τελειώνει το οξυγόνο μου, ελάτε» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία λόγια του αδικοχαμένου πυροσβέστη …

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ίδιος ηρωϊκός πυροσβέστης, είχε προλάβει να βγάλει σώα από τις φλόγες μία ηλικιωμένη…

 

Πως συνέβη η τραγωδία…

Όσον αφορά στο πως ο ηρωϊκός πυροσβέστης δεν αντελήφθη ότι του τελείωνε το οξυγόνο, η ερμηνεία που δίνουν οι συνάδελφοί του είναι ότι στην αγωνία του να σώσει τη γυναίκα, που ήταν πεσμένη στο πάτωμα, αγνόησε τον κίνδυνο που διέτρεχε η ίδια του η ζωή.

Όπως λένε, στον εξοπλισμό υπάρχει ρολόι με ένδειξη της ποσότητας του οξυγόνου, ενώ δέκα λεπτά πριν εξαντληθεί από τις φιάλες, ενεργοποιείται ένα παρατεταμένο σφύριγμα που προειδοποιεί ότι η παρεχόμενη ποσότητα σε λίγο φτάνει στο τέλος της.

Οι μάχιμοι πυροσβέστες, όπως ήταν ο 33 χρονος, εκτιμούν εάν δεν είδε την ένδειξη στο ρολόι, είναι βέβαιο ότι άκουσε το σφύριγμα.

Δεν θέλησε, όμως, λένε, να εγκατελείψει την προσπάθειά του να σώσει τη λιπόθυμη και πεσμένη στο πάτωμα γυναίκα

Ήταν πολύ κοντά της, όπως φαίνεται από το σημείο στο οποίο βρέθηκαν, και παρά το γεγονός ότι το οξυγόνο του σε λίγα λεπτά τελείωνε, δεν πτοήθηκε προκειμένου να σώσει το συνάνθρωπό του.

Βούτηξε με αυτοθυσία μέσα στους καπνούς και τις φλόγες, αλλά, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του.

Λόγω της αγωνίας και της υπερπροσπάθειας που κατέβαλε για να φτάσει τη γυναίκα ίσως κατανάλωσε αμέσως το εναπομείναν οξυγόνο και λύγισε …

 

Πως εκδηλώθηκε η πυρκαγία

Η φωτιά που οδήγησε στην τραγωδία με τον ηρωικό πυροσβέστη και τη γυναίκα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των εκρήξεων από ασετυλίνη που υπήρχαν στο κατάστημα.

Ο 33χρονος πυροσβέστης, μέσα σ΄αυτή την κόλαση, προσπάθησε να ενημερώσει τους επικεφαλής της επιχείρησης.

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί και οι φλόγες δημιούργησαν ένα απροσπέλαστο «τοίχος» και οι συνάδελφοί του δεν μπόρεσαν να τον προσεγγίσουν ούτε από το μπαλκόνι , ούτε από το εσωτερικό του τριώροφου κτιρίου, προκειμένου να τον σώσουν…

Όταν οι φλόγες τέθηκαν υπό έλεγχο, ο άτυχος πυροσβέστης ήταν πεσμένος στο πάτωμα, ενώ η γυναίκα που προσπάθησε να πλησιάσει για να τη σώσει ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους, σε πολύ μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Διακομίστηκαν αμέσως με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους…

 

Σπύρος Κουντούρης – ΕΘΝΟΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ