ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΛΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΜΟΪΛΗ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

damasi (Αντιγραφή)Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από το βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή, το βουλευτή Κέρκυρας Στέφανο Σαμοΐλη, τον Στέργιο Παπαϊωάννου, τον Παναγιώτη Δεληχά και μέλη της οργάνωσης Τυρνάβου, παρευρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Δαμάσι και συναντήθηκε με αγρότες της περιοχής. Αφορμή της συνάντησης ήταν η μη καταβολή αποζημιώσεων των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από περονόσπορο καθώς και πολλά ζητήματα που αφορούν τον αμπελουργικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι αμπελοπαραγωγοί επισήμαναν ότι: «Η πολιτεία αδιαφορεί για τον αγροτικό πληθυσμό παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και αυτό που εισπράττουμε από τη συγκυβέρνηση είναι η εγκατάλειψη. Η υπομονή του αμπελουργικού κόσμου της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας έχει εξαντληθεί. Οι παραγωγοί είναι αγανακτισμένοι από την δραματική καθυστέρηση, τριών και πλέον χρόνων, των αποζημιώσεων από περονόσπορο και ζητάμε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούμαστε.

Η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας: η παραγωγή λιγοστή, οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η καταρρακτώδης βροχή της Κυριακής έδωσαν το τελειωτικό «χτύπημα» όσον αφορά την παραγωγή».

Οι βουλευτές από τη μεριά τους, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στον αποκλεισμό της περιοχής από την καταβολή των ενισχύσεων από περονόσπορο, τονίζοντας ότι: «Το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να μη συμπεριληφθεί η Θεσσαλία στον πίνακα των επιλέξιμων Περιφερειακών Ενοτήτων με βάση «επίσημα στοιχεία», ενώ ο ΕΛΓΑ γνωρίζει ότι η καταστροφή στην περιοχή αγγίζει το 35%, υπερβαίνει δηλαδή το κατώτερο όριο καταβολής ενισχύσεων που καθορίζεται στο 30%. Η πραγματικότητα που κρύβει το αρμόδιο Υπουργείο, είναι ότι: δεν φρόντισαν να υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες για τα ΠΣΕΑ».

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, οι βουλευτές επισήμαναν ότι: «Το ΥΠΑΑΤ οφείλει να προβεί σε ενέργειες στήριξης του ΕΛΓΑ, να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προκύπτουν ώστε να προχωρούν άμεσα οι καταγραφές των καταστροφών και τα επίσημα στοιχεία τους να δίνονται στους παραγωγούς.

Οι αγρότες βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση και επιβάλει η τρόικα. Επιτακτική ανάγκη για την παραγωγική ανάταση της περιοχής, την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και διατροφικής κρίσης είναι η δυναμική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει» κατέληξαν οι βουλευτές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ