ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΙ -ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ- ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

966Ο «μέσος» ζάπλουτος είναι άνδρας, ηλικίας 63 ετών και έχει 3,1 δισ. δολάρια, ενώ γυναίκα είναι μία στους οκτώ δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως. Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη, εν μέσω κρίσης, ξεπέρασαν τους Βορειοαμερικανούς όσον αφορά το σύνολο του πλούτου που διαθέτουν φέτος, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Wealth-X της Σιγκαπούρης και της ελβετικής τράπεζας UBS.

Στην Ευρώπη καταγράφονται 775 δισεκατομμυριούχοι τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων ανέρχονται συγκεντρωτικά στα 2,375 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2014. Οι Βορειοαμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είναι λιγότεροι, 609, ενώ η περιουσία τους είναι ελαφρώς μικρότερη από εκείνη των Ευρωπαίων, στα 2,371 τρισ. δολάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πλούτος που έχουν στην κατοχή τους οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκε κατά 12%, αγγίζοντας τα 7,3 τρισ. δολάρια μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Το ποσό αυτό υπερβαίνει τη χρηματιστηριακή αξία όλων μαζί των τριάντα αμερικανικών εταιρειών που εκπροσωπούνται στον δείκτη Dow Jones, συμπεριλαμβανομένων των Coca Cola, MacDonald’s και Microsoft.

Οι ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους. Ακολουθούν η Κίνα, η Βρετανία και η Γερμανία. Από τους 155 ανθρώπους που εντάχθηκαν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων φέτος, οι 33 είναι από την Κίνα. Οι δισεκατομμυριούχοι σε όλον τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 155 και πλέον ανέρχονται συνολικά σε 2.325.

Αν και η Ασία βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αριθμό δισεκατομμυριούχων, πίσω από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η περιουσία των Ασιατών πάμπλουτων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις άλλες περιοχές του κόσμου.

Συγκεκριμένα, η Ασία εκπροσωπεί το 30% της καθαρής αύξησης των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολυεκατομμυριούχων του κόσμου.

Οι Ασιάτες δισεκατομμυριούχοι είναι, κατά μέσο όρο, νεώτεροι (61 ετών) και αυτοδημιούργητοι αφού μόνο το 13% από αυτούς κληρονόμησε την περιουσία του.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συνεχίζει να είναι ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, με περιουσία ύψους 84,6 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν δύο Αμερικανοί, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ