Π. ΣΑΠΚΑΣ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

ΣάπκαςΤο σχέδιο της νέας Δημοτικής αρχής και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, να καταστεί ο Μύλος του Παππά, σε πρότυπο  κέντρο πολιτισμού της ανάπτυξης, παρουσίασε ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του Μύλου. Μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Δήμου να γίνουν συμμέτοχοι και συνεργοί σε αυτό το εγχείρημα ώστε ο Μύλος να καταστεί υπόθεση όλων των Λαρισαίων.

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών, αφού σημείωσε πως για τη νέα δημοτική αρχή η υπόθεση του Μύλου έχει και έντονους συμβολισμούς, αφού ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια που είχε γίνει για την αγορά του χώρου του Μύλου από το Δήμο, τόνισε ότι βασική ιδέα του προτεινόμενου σχεδίου είναι η ανάδειξη του Μύλου του Παππά σε πόλο πολιτισμικής ανάπτυξης και παράλληλα σε ένα πρότυπο κέντρο πολιτισμού, μέσω της αξιοποίησης των βιομηχανικών χώρων και των υποδομών, με την ενεργό συμμετοχή των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, σύμφωνα με  ευρωπαϊκά μοντέλα.

Ως άμεσους  στόχους ο κ. Σάπκας, περιέγραψε την

• ανάδειξη του Μύλου σε καθημερινό πόλο έλξης όλων των πολιτών, ως χώρου έκφρασης, εκπαίδευσης, συνέργειας, ψυχαγωγίας

• αξιοποίηση των υποδομών για τη δημιουργία και ανάπτυξη δράσεων νεανικής έκφρασης, δημιουργίας και καινοτομίας

• ανάπτυξη και τόνωση της τοπικής οικονομίας με έμφαση στην εντόπια πολιτισμική παραγωγή

• δημιουργία μόνιμης εστίας εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και πολιτισμικής καλλιέργειας

• αξιοποίηση του Μύλου ως χώρου υλοποίησης Ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων και πρωτοβουλιών και κέντρο Ευρωπαϊκής ανταλλαγής και κινητικότητας καλλιτεχνών

Έτσι, όπως είπε, ο Μύλος δύναται να μετατραπεί σε μια ζωντανή κυψέλη πολιτισμού που ενδεικτικά θα φιλοξενεί σε καθημερινή βάση:

• δημιουργικά εργαστήρια για νέους και παιδιά

• εκπαιδευτικούς κύκλους και σεμινάρια τεχνών και τεχνολογίας

• παραστάσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις

• μικρά και μεγάλα φεστιβάλ

• καινοτόμες προτάσεις στις παραδοσιακές αλλά και στις νέες παραστατικές τέχνες

• δράσεις διεθνών ανταλλαγών και κινητικότητας νέων καλλιτεχνών

• πρόβες και καθημερινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες

• ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος

• νεανική επιχειρηματικότητα

• εφαρμογές σε νέες επιστήμες και media

• εναλλακτικές δραστηριότητες αναψυχής

• πολιτισμικό καφενείο/πολυχώρος πολιτισμού

Πρόσβαση σε όλους

Ο κ. Σάπκας, τόνισε επίσης με έμφαση ότι «πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές θα έχουν εν δυνάμει όλοι οι πολίτες.

Ενδεικτικά, άτομα και φορείς που δύνανται να δραστηριοποιούνται εντός του Μύλου και να λειτουργούν ως μέρος της κοινότητας των συνεργατών του, μπορεί να είναι:

• οργανισμοί και φορείς πολιτισμού με ήδη αναγνωρισμένο έργο

• κοινωνικές επιχειρήσεις

• άτυπες ομάδες νέων καλλιτεχνών

• μουσικά συγκροτήματα

• μεμονωμένοι καλλιτέχνες που υλοποιούν συγκεκριμένο πρότζεκτ

• startup: επιστήμονες, καλλιτέχνες ή ελεύθεροι επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα

Οι χώροι

Κεντρικό κτίριο: Ενδεικτικά, οι διαθέσιμοι χώροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αρμονικά και λειτουργικά, χωρίς να μετακινηθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις:

Πολλαπλών χρήσεων:  χώρος εργαστηρίων σύγχρονων παραστατικών τεχνών (θεατρικό παιχνίδι, κίνηση, χορός, ακροβατικά κλπ).

Εκθεσιακός: χώρος εκθέσεων, υποδοχής και ανάπαυλας. Δύναται να φιλοξενεί εκθέσεις καλλιτεχνών, ή ομάδων και παράλληλα μπορεί να διαμορφωθεί σε έναν φιλόξενο κοινόχρηστο χώρο, συνάντησης ή ανάγνωσης.

Αίθουσα συνεδριάσεων: χώρος εργαστηρίων (υποκριτική, αυτοσχεδιασμός, χορός, σύνθετες παραστατικές τέχνες και media κλπ).

Μουσείο Σίτου-Άρτου: Προβλέπεται να λειτουργήσει σε τμήμα του ισογείου και του πρώτου ορόφου έως το τέλος του 2015.

Χώροι Σεμιναρίων: project-room.

Lobby “συλλογικής έκφρασης και ευαισθητοποίησης”: Σε περιοδική βάση, στεγάζει θεματικές δια-δραστικές εγκαταστάσεις (installations), ομαδικές εκθέσεις και εναλλακτικές δραστηριότητες συλλογικής έκφρασης και ευαισθητοποίησης, σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την κοινωνία, το περιβάλλον κλπ.

Χώροι διοικητικής υποστήριξης, startup, διεξαγωγής συμβουλίων, σεμιναρίων και εργαστηρίων, internet & media-room. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται εντός της κυψέλης πολιτισμού του Μύλου, βρίσκουν εδώ τους απαραίτητους χώρους για το διοικητικό, οργανωτικό και συντονιστικό τους κομμάτι, ενώ παράλληλα, μπορούν να βρουν υποστήριξη από startup επαγγελματίες της έρευνας, των νέων επιστημών και του πολιτισμού.

Αποθήκες δίπλα στην σχολή μπαλέτου

Στούντιο Μουσικής: Παραχωρείται σε ομάδες και συγκροτήματα που υλοποιούν συγκεκριμένο έργο ή  πραγματοποιούν εργαστήρια σχετικά με τη μουσική έκφραση και τεχνολογία. Στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, οι μουσικοί οφείλουν να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους κατά προτεραιότητα στη Μουσική Σκηνή του Μύλου.

«Μύλος 1927»

Ειδικά, για το χώρο του Μύλου 1927, ο κ. Σάπκας, τόνισε ότι φιλοσοφία της δημοτικής αρχής είναι ότι μπορεί να λειτουργείο ως Μουσική σκηνή/πολυχώρος πολιτισμού, με   γνώμονα την ποιοτική διασκέδαση σε συνδυασμό  με αισθητική που θα ταιριάζει στην κυψέλη πολιτισμού.

Ως μουσική σκηνή, θα φιλοξενεί και θα προτείνει στο κοινό της πόλης, ένα επιλεγμένο, ποιοτικό πρόγραμμα από σχήματα και καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ παράλληλα θα προβάλλει σταθερά τη ντόπια μουσική σκηνή, ξεκινώντας από τα σχήματα και τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται εντός της κυψέλης.

Ως πολυχώρος πολιτισμού θα λειτουργεί καθημερινά καλύπτοντας τις ανάγκες εστίασης τόσο της δημιουργικής κοινότητας του Μύλου, όσο και των επισκεπτών του, ως ένας φιλόξενος εναλλακτικός χώρος ποιοτικής αναψυχής, συναντήσεων, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ανταποδοτικότητα

Οι οργανισμοί, οι ομάδες και οι καλλιτέχνες που λειτουργούν εντός του Μύλου και επωφελούνται των υποδομών του, θα πρέπει να δεσμεύονται ως προς τους στόχους και τις προτεραιότητες του σχεδίου, επιφέροντας μέσα από τη δράση τους μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη (συνεργασίες, προβολή, κοινό κλπ).

Οι οργανισμοί, οι ομάδες και οι καλλιτέχνες που λειτουργούν εντός του Μύλου ως startup, θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και κατ’ επέκταση στον Δήμο Λαρισαίων, όσο και στην κοινότητα των συνεργατών της κυψέλης.

Μετά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Σάπκας ξενάγησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του κεντρικού κτιρίου του Μύλου.

Εκδηλώσεις στο χώρο του Μύλου

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο κ. Σάπκας ανακοίνωσε και τις πρώτες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μυλου του Παππά.

Ειδικότερα από τις 19 εως τις 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί από το Σ.ΜΟΥ.Θ τριήμερο Φεστιβάλ Νεανικών Παραστατικών και Αναπαραστατικών Τεχνών, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Βραδιάς Ερευνητή 2014 «Researchers’ Night : 2014-2015, Activity: H2020- MSCA NIGHT-2014»

Συμφωνική ορχήστρα και σχήματα του ΔΩΛ  στους … δρόμους

Ο κ. Σάπκας ανακοίνωσε επίσης, σειρά μουσικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στο κέντρο της πόλης.

Ειδικότερα:

Το σύνολο «Ο Ήχος ως έχει» που αποτελείται από τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων και καθηγητών του Δ.Ω.Λ. Γιώργο Τσιαρδάκα φλάουτο, Δημήτρη Χατζούλη όμποε, Στέλιο Κοτρώτσιο κλαρινέτο, Εύη Αποστολίδου φαγκότο και Νέλη Χολέβα κόρνο θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με Έλληνες και ξένους συνθέτες το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στη 1:00μ.μ. στην συμβολή των οδών Παπακυριαζή και Ρούσβελτ στον πεζόδρομο.

Επίσης, μια ευχάριστη έκπληξη θα περιμένει τους Λαρισαίους στη γωνία Δευκαλίωνος και Φρίξου την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 1:00 μ.μ. Μέλη της μαθητικής ορχήστρας του Δ.Ω.Λ. «Δημήτρης Μητρόπουλος» και μονωδοί, επαγγελματίες και μαθητές του Δ.Ω.Λ. θα παρουσιάσουν τραγούδια από Ελληνικές οπερέτες όπως επίσης και ρετρό. Ενορχήστρωση και διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης.

Ένα πρόγραμμα με γνωστά έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων μπροστά από το Ά Αρχαίο Θέατρο Λάρισας  το  Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 8:00μ.μ. και στην πλατεία Ταχυδρομείου την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 1:00μ.μ.  Μουσικές σελίδες που αγαπήθηκαν από μουσικούς και φιλόμουσους και ακούγονται ευχάριστα από νέους αμύητους ακροατές που η Σ.Ο.Ν.Δ.Λ. φιλοδοξεί να κερδίσει. Θα ακουστούν Κάρμεν του Μπιζέ, ο Γαλάζιος Δούναβης του Στράους, ουγγρικοί χοροί του Μπράμς, Σλαβικοί χοροί του Ντβόρζακ, αλλά και οι υπέροχοι Ελληνικοί χοροί του Σκαλκώτα. Διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ