ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ 15.000 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

παιδικοςΕρώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό 15.000 παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατέθεσαν προς τους υπουργούς  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Λάρισας Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη.

Στην ερώτηση τονίζουν: «Εκτός παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών έχουν  μείνει πάνω από 20.000 παιδιά που οι γονείς τους είχαν κάνει έγκυρη αίτηση, καθώς δεν καλύφθηκαν όλες οι χρηματοδοτούμενες θέσεις λόγω των κριτηρίων που έχει θεσπίσει η ΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για τη συμμετοχή στις δομές αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπ΄αριθμό 243/19/6/2014 ερώτηση που είχαν καταθέσει πολλοί βουλευτές του είχε επισημάνει τον κίνδυνο να μείνει ακάλυπτος ένας μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων.

Συγκεκριμένα, από τις 89.642 θέσεις που είχαν προβλεφθεί, μόνο 74.912 βρέφη και νήπια θα πάρουν θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για πρώτη φορά φέτος τέθηκε πλαφόν που ορίζει ότι οι δημοτικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να καλύπτουν μόνο το 70% της δυναμικότητάς τους μέσω κοινοτικών πόρων με αποτέλεσμα να αποκλείονται περίπου 10.000 παιδιά. Επιπλέον λόγος αποκλεισμού είναι το εισοδηματικό πλαφόν των 27.000 ευρώ το οποίο θέτει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών σημαντικό αριθμό παιδιών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουν μείνει αδιάθετα περί τα 30 εκατ .ευρώ τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ενδιαφερόμενες οικογένειες. Βάσει των προτάσεων που έχουν γίνει από την ΚΕΔΕ, τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν ακόμα και ως έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους προκειμένου οι δικές τους δομές να πάρουν τα παιδιά που έμειναν εκτός χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουν τροφεία.

Είναι αδιανόητο σε συνθήκες οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πάνω από 20.000 παιδιά αναγκάζοντας τις οικογένειές τους είτε να δίνουν επιπλέον χρήματα είτε ακόμα και να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους προκειμένου να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι.

Είναι απαράδεκτο να αποκλείονται από τις κοινωνικές δομές πάνω από 20.000 βρέφη και νήπια ενώ υπάρχουν αδιάθετα 30 εκατ. ευρώ και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίησή τους προκειμένου να πληρωθούν όλες οι θέσεις.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: «Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύουν προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια έτσι ώστε να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών κανένα παιδί; Θα καταργηθεί η αντικοινωνική ρήτρα του 70% που αποκλείει παιδιά ενώ αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους στους σταθμούς;Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύετε προκειμένου να μπορούν όλοι οι γονείς ανεξαρτήτως της εργασιακής τους σχέσης να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς;Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να στελεχωθούν οι δομές με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ