ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

ψυρραςθΟ βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση  προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το πλήγμα που προκαλεί στην αιγοπροβατοτροφία η μεγάλη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού. 

Στην ερώτηση επισημαίνει τα εξής:

«Τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, ο οποίος πλήττει τα μηρυκαστικά εμφανίστηκαν στο τέλος Μαΐου σε εκτροφές στη Λακωνία, αλλά η νόσος παρουσίασε ταχεία εξάπλωση και σύντομα εντοπίστηκαν εστίες σε όλη την Πελοπόννησο. Τον Ιούλιο υπήρξε κρούσμα και στον Έβρο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από τη Βουλγαρία, στην οποία η νόσος άρχισε να υποχωρεί. Πλέον έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα εκτός από την Πελοπόννησο σε Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια, Τρίκαλα, Μαγνησία, Λάρισα, Δωδεκάνησα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Ιωάννινα, Έδεσσα, Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Πιερία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ενώ οι ίδιοι και οι κτηνιατρικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα εδώ και αρκετούς μήνες, παρόλα αυτά ελάχιστη οικονομική βοήθεια έχει δοθεί μέχρι τώρα και οι θεσμικοί φορείς περιορίζονται σε εξαγγελίες για το μέλλον, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους παραγωγούς.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την αριθμ. 745/2014 ΚΥΑ, κατένειμε στις 7 Ιουλίου συνολικά το ποσό των 4.999.978 ευρώ για λογής δράσεις εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και τις αποζημιώσεις τους.

Οι επιλέξιμες για επιδότηση δράσεις αφορούσαν την αγορά εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών / εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, την κάλυψη του σιτηρεσίου που προκύπτει από τον περιορισμό μετακίνησης των ζώων και την αποζημίωση των ζώων, τα οποία αποδεδειγμένα προσβλήθηκαν από τη νόσο.

Στην πράξη έχουν επιδοτηθεί μόνο τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα σε αγρότες των Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, ενώ είναι ασαφές το ποια από τα προσβεβλημένα ζώα θα επιδοτούνται.  Οι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν εάν θα επιδοτηθούν μόνο οι θάνατοι των ζώων τους και όχι οι επιπτώσεις στην παραγωγή τους. Δεν γνωρίζουν επίσης ποια συγκεκριμένα σκευάσματα θα επιδοτούνται.

Ο καταρροϊκός πυρετός είχε πλήξει τις ελληνικές εκτροφές την περίοδο 2000-2001    προκαλώντας υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα και το 2008, ωστόσο τότε ήταν λιγότερο λοιμογόνος. Με αυτές τις πρόσφατες επιδημίες καταρροϊκού πυρετού που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, το κτηνιατρικό προσωπικό έχει εμπειρία στην κλινική διάγνωση της νόσου. Έχουν εμπειρία στη διάγνωση αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο καταστροφική θα είναι τελικά η νόσος στην εξέλιξή της αφού μέχρι σήμερα τα άρρωστα ζώα θανατώνονταν (μόνο την Άνοιξη θα δούμε τα αποτελέσματά της). Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωµένες, χωρίς μέσα μεταφοράς και χρήματα, με συνέπεια, οι έλεγχοι να είναι ελάχιστοι και τα δείγματα να παίρνονται μόνο αν οι κτηνοτρόφοι δηλώσουν ότι έχουν χάσει ζώο από την ασθένεια.

Επειδή ο καταρροϊκός πυρετός έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση, έχει κυριολεκτικά ξεφύγει από τα στενά γεωγραφικά πλαίσια και παρουσιάζεται με πολλούς ορότυπους

 

Επειδή υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγικότητά του

Επειδή τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί δεν επαρκούν για τις αποζημιώσεις και του ζωικού κεφαλαίου

Επειδή ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πρόβλημα εφαρμόζουν ήδη πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Γιατί δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά, πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου;

• Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων;

• Για ποια ακριβώς «ζημία» θα αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι (ζημία με βάση τον αριθμό των θανάτων από την ασθένεια, ή με βάση τη ζημία στην παραγωγή);

• Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών;

• Γιατί δεν ενεργοποιούνται οι κτηνίατροι εκτροφής στην αντιμετώπιση της νόσου;

• Υπάρχει πρόγραμμα περισυλλογής και καύσης των νεκρών ζώων (γιατί έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις να απορρίπτονται σε χωματερές και σε ανοιχτούς λάκκους νεκρά ζώα)

• Έχει γίνει προσπάθεια παραγωγής αυτεμβολίου στην Ελλάδα (και εάν υπάρχει, ποιοι την έχουν αναλάβει και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα);»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ