ΚΑΙ ΟΙ «ΑΝΩΝΥΜΟΙ» ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ISISΟι ΑΝΩΝΥΜΟΙ έχουν ξεκινήσει εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης κατά του ισλαμικού κράτους. Φορώντας τη μάσκα -σήμα κατατεθέν της ομάδας- και με φωνή ψηφιακά παραλλαγμένη, ένα μέλος του δικτύου των ακτιβιστών εξήγησε στο FRANCE 24  τους λόγους της εκστρατείας τους.

Είπε ότι με την εκστρατεία Operation Ice ISIS, οι ΑΝΩΝΥΜΟΙ θέλουν να υπογραμμίσουν τη σοβαρότητα της απειλής που θέτει το Ισλαμικό κράτος (επίσης γνωστό ως ISIL ή ISIS), καθώς και να καταστήσουν σαφές ότι οι τζιχαντιστές δεν αντιπροσωπεύουν – ούτε υποστηρίζουν – τις αξίες της μουσουλμανικής πίστης.

“Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, για να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα,” είπε. “Πρώτον: Χρειαζόμασταν το κοινό να κατανοήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο Ιράκ. Πριν τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης πάρουν στα σοβαρά την απειλή της ISIS, ήμασταν από τους πρώτους που επικοινωνούσαμε και ενημερώναμε το κοινό μέσω βίντεο στο You Tube, τον Ιούνιο, εξηγώντας πώς και γιατί η ISIS άρχισε να υπάρχει. Κάναμε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση, αφού, άμεσα και έμμεσα, συνέβαλαν στην κρίση που βλέπουμε σήμερα.”

“Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι το κοινό γνώριζε ότι η ISIS δεν αντιπροσώπευε την ισλαμική θρησκεία. Συνεχώς βλέπουμε τη σύγχυση και το μίσος, όταν γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε ομάδα αποκαλείται «ισλαμική». Ήμασταν αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά. Οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί έχουν πέσει θύματα αυτής της τραγωδίας και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα.”

“Στο βίντεο που κυκλοφόρησε [στο YouTube], σχεδιάζαμε να επιτεθούμε σε πολλές χώρες που ήταν γνωστό ότι παρείχαν οικονομική υποστήριξη στην ISIS, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αν συνέχιζαν να υποστηρίζουν την ISIS, θα αναγκαζόμασταν να καταστρέψουμε την εικονική υποδομή τους (virtual infrastructure) – και ναι, έχουμε τους ανθρώπους που μπορούν να το κάνουν”.

“Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη στρατηγική μας και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο. Η ISIS, βέβαια, δεν είναι μια κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δεν έχουν κυβερνητικούς δικτυακούς τόπους και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους γίνεται στα social media. Σπάνια έχουμε συναντήσει μια κατάσταση όπως αυτή. Έτσι, αποφασίσαμε αντί να τους επιτεθούμε άμεσα, να επιτεθούμε στην ιδεολογία τους, με την αλήθεια και τη λογική. Εμείς λέμε στους ανθρώπους ότι πρόκειται για εγκληματίες, ψεύτες και απατεώνες, και δεν αξίζει να τους ακούνε. ”

“Αναφέραμε τους «κανόνες εμπλοκής» του Ισλάμ, οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν να βλάπτουν τους αιχμαλώτους πολέμου, ή να επιτίθενται στον κλήρο. Αναφέρουμε επίσης τη συμφωνία που είχε ο προφήτης του Ισλάμ, ο Μωάμεθ, με όλους τους χριστιανούς, και ότι όποιος σπάει αυτή τη συμφωνία αποκλείεται από τους ανθρώπους του. Πράγματα όπως αυτά, αλλάζουν δραστικά την επιρροή τους στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι: Γκάνγκστερ που κλέβουν (hijack) την ισλαμική θρησκεία ”

“Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι, ναι – στην αρχή κάναμε σχέδιο να επέμβουμε σε ορισμένους λογαριασμούς Twitter, μελών της ISIS. Αλλά σκεφτήκαμε γιατί να διακόψουμε μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας μαζί τους; Τους αρέσει να καυχιόνται και να επιδεικνύουν τη δύναμή τους – και εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι και η μεγαλύτερή τους αδυναμία. Γι αυτό αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε. Και αντί να επέμβουμε στους λογαριασμούς, απαντάμε δημόσια σε αυτά που γράφουν. Μερικές φορές απαντούν σε αυτά που γράφουμε, άλλες όχι. Επειδή απλά δεν μπορούν να διαφωνήσουν με την αλήθεια που έχουν μπροστά τους.

«Το Ισλαμικό Κράτος, όπως αποκαλούν τους εαυτούς τους, είναι ίδιο με τη Westboro Baptist Church, είναι ίδιο με εκείνους που σχετίζονται με τον Anders Breivik, και μοιάζει πολύ με την Κου Κλουξ Κλαν. Εμείς δεν συνδέουμε αυτές τις ομάδες με το χριστιανισμό. Επομένως, γιατί θα πρέπει να συνδέουμε την ISIS με το Ισλάμ;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ