ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

PRESBEISΤο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), επισκέφθηκαν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου οι Πρέσβεις και οι Ακόλουθοι Άμυνας 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Γεωργίας στην Αθήνα.

Τους υψηλούς προσκεκλημένους υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν εκτενώς ο Διοικητής του Στρατηγείου ,  Γάλλος   Υποστρατηγός  Philippe  Pontiès και ο Επιτελάρχης, Ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας. Η ενημέρωση εστιάστηκε στο σχεδιασμό, την εκτέλεση, τα επιτεύγματα και τις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης της ΕυρωπαΪκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η EUFORRCA είναι μια στρατιωτική επιχείρηση μεταβατικού χαρακτήρα με αποστολή την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στο Μπανγκί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με την προοπτική διαδοχής της από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA (MultidimensionalIntegratedStabilizationMissionintheCentralAfricanRepublic), η οποία ήδη αναπτύσσεται στην περιοχή.

Ο Διοικητής της Επιχείρησης αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα επιτεύγματα και ειδικά στη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στο Μπανγκί, για την επιστροφή των εκτοπισθέντων και των προσφύγων στις οικίες τους, βοηθώντας παράλληλα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα. Ο Υποστρατηγός Pontièsαναφέρθηκε στην πιθανότητα παράτασης της επιχείρησης EUFORRCA, καθόσον τούτο ζητήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, από την Πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας CatherineSamba-Panza, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση των αρμοδιοτήτων στη  αποστολή των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA.

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας είναι στελεχωμένο με 123 στελέχη από 20 χώρες και είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή της επιχείρησης σε στρατηγικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες λειτουργίας στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο στο Μπανγκί. Όλες οι συνιστώσες της EUFORRCA παρακολουθούνται και συντονίζονται από την Λάρισα.

Το  Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2006 και είναι ένα από τα πέντε Ευρωπαϊκά Στρατηγεία που διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ