ΕΙΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ; ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ

52IΝομίζετε ότι όλοι οι ψυχοπαθείς είναι μανιακοί δολοφόνοι; Λάθος. Πολλοί από εμάς διαθέτουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, που όχι μόνο δεν είναι καταστροφικά, αλλά αντίθετα είναι ζωτικής σημασίας για να κερδίσουμε τις μάχες της ζωής.

«Γεια σας. Το όνομά μου είναι Άννα Δάλλα και είμαι ψυχοπαθής». Αυτή η δήλωση ακούγεται κάπως σοκαριστική, έτσι δεν είναι; Δυστυχώς, δεν πρόκειται για την αλήθεια. Και λέω δυστυχώς, γιατί από ό,τι θα πληροφορηθείτε διαβάζοντας τα όσα ακολουθούν, όσοι μπορούμε να μπούμε σε αυτήν την κατηγορία είμαστε μάλλον τυχεροί από τη φύση μας να είμαστε «καλοί ψυχοπαθείς», χαρακτηριστικό που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τελικά στη ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι έχουμε μέσα μας κάποια από τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών και ο στόχος μας από δω και πέρα θα πρέπει να είναι να τα εντοπίσουμε και να τα αναδείξουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Όχι, βέβαια, για να γίνουμε μανιακοί δολοφόνοι, αλλά για να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα γίνεται στη ζωή μας. 

«Kαλός» ή «κακός» ψυχοπαθής;

Όταν ακούμε τη λέξη ψυχοπαθής, στο μυαλό μας έρχονται εικόνες από κατάδικους, δολοφόνους κ.λπ. Όμως, κάνουμε λάθος, καθώς οι ψυχοπαθείς είναι μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων που φέρουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Όπως μπορούμε να φανταστούμε, η έλλειψη συναισθηματισμού και συμπόνιας για τους άλλους είναι κάποια από αυτά. Επίσης, πρόκειται για ανθρώπους ατρόμητους, αδίστακτους, αυθόρμητους, γεμάτους αυτοπεποίθηση, ψύχραιμους και ικανούς να θέτουν στόχους, να εστιάζουν σε αυτούς και να τους πετυχαίνουν. Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι κακό από μόνο του. Οι «κακοί ψυχοπαθείς» -για διάφορους λόγους, περιβαλλοντικούς, γενετικούς, κοινωνικούς- οδηγούνται σε εγκληματικές συμπεριφορές, ενώ οι «καλοί ψυχοπαθείς» χρησιμοποιούν τα εν λόγω χαρακτηριστικά για να πετύχουν στη ζωή τους, και τα καταφέρνουν. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλά επαγγέλματα όπου, αν κάποιος δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά του «καλού ψυχοπαθούς», δεν θα τα καταφέρει. Πώς μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να γίνει καλός μάνατζερ, χρηματιστής, έμπορος, χειρουργός, στρατιωτικός, πιλότος κ.ά. αν δεν είναι ψύχραιμος, αδίστακτος, ατρόμητος και ικανός να λειτουργήσει υπό πίεση, βάζοντας τα συναισθήματα στο πλάι;

Πώς θα αναδείξουμε τον ψυχοπαθή μέσα μας
Υπάρχουν τρεις απλοί τρόποι για να βρούμε τον «καλό ψυχοπαθή» μέσα μας και να τον αφήσουμε να μας οδηγήσει στην επιτυχία.
* Οπτικοποίηση: Είτε θέλουμε να παίξουμε τένις και να κερδίσουμε τον αντίπαλο είτε προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας μία δύσκολη εργασία, το να οπτικοποιήσουμε στο μυαλό μας τον «αγώνα» που θα χρειαστεί να δώσουμε θα μας βοηθήσει. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται και για την εκπαίδευση στρατιωτικών ή ανδρών σε σώματα ασφαλείας, οι οποίοι, πριν έρθουν σε αντιπαράθεση με τον εχθρό (π.χ. σε μία αποστολή διάσωσης ομήρων), τη ζουν βήμα προς βήμα στο μυαλό τους, ώστε να είναι πιο προετοιμασμένοι στην πράξη. Ας πούμε ότι πρόκειται για έναν φαντασιακό προσομοιωτή. 
* Επένδυση στο μέλλον: Οι περισσότεροι επιλέγουμε την άμεση ευχαρίστηση, που απαιτεί λίγο κόπο, και όχι την έμμεση-μακρινή ανταπόδοση, που απαιτεί συνήθως χρόνο, προσπάθεια και υπομονή. Έτσι, την επόμενη φορά που θα είμαστε έτοιμοι να αναβάλουμε κάτι ή να το κάνουμε βιαστικά ή να το παρατήσουμε τελείως και να αρκεστούμε σε κάτι πολύ πιο εύκολο, ανώδυνο και φυσικά όχι τόσο ανταποδοτικό, είναι σκόπιμο να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Πόσο άσχημα θα νιώσω όταν θα έχει περάσει ο χρόνος και θα βιάζομαι να το ολοκληρώσω και δεν θα προλαβαίνω ή θα το έχω παρατήσει τελείως και θα έχω χάσει την ευκαιρία; Αντίστοιχα, πόσο καλά θα νιώσω αν το τελειώσω εγκαίρως και χωρίς άγχος και στη συνέχεια απολαύσω το έργο που προέκυψε από τον κόπο μου;».
* Ξεκίνημα τώρα: Ο «καλός ψυχοπαθής» αφήνει για αύριο μόνο όσα δεν πειράζει να μη γίνουν ποτέ. Όλα τα υπόλοιπα ανασκουμπώνεται και τα ξεκινάει αμέσως, προσπαθώντας να τα ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται.

Το τεστ
Το συγκεκριμένο τεστ δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Kevin Dutton, διδάκτορα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έσεξ. Δεν πρόκειται για διαγνωστικό τεστ. Είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τον καθένα από εμάς να βρει πόσα από τα εν λόγω χαρακτηριστικά μπορεί να διαθέτει και στη συνέχεια να τα εκμεταλλευτεί προς όφελός του. 

Πώς θα κάνουμε το τεστ
Διαβάζουμε τις  δηλώσεις της διπλανής στήλης και ανάλογα με το πόσο συμφωνούμε ή διαφωνούμε δίνουμε στον εαυτό μας πόντους. Συγκεκριμένα: Αν συμφωνούμε απόλυτα, παίρνουμε 3 πόντους. Αν απλώς συμφωνούμε, 2 πόντους. Αν απλώς διαφωνούμε, 1 πόντο. Αν διαφωνούμε απόλυτα, 0 πόντους. Στη συνέχεια, αθροίζουμε τους πόντους και διαβάζουμε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

1. «Είμαι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής»
2. «Η απιστία είναι αποδεκτή, αρκεί να μη μας πιάσουν»
3. «Αν προκύψει κάτι καλύτερο, δεν πειράζει να ακυρώσουμε κάτι που έχουμε ήδη κανονίσει»
4. «Το να βλέπω ένα ζώο τραυματισμένο ή να υποφέρει δεν με ενοχλεί καθόλου»
5. «Μου αρέσει να οδηγώ γρήγορα αυτοκίνητα, να πέφτω με αλεξίπτωτα κ.ά.» 
6. «Δεν με πειράζει να “πατήσω επί πτωμάτων” για να καταφέρω αυτό που θέλω»
7. «Είμαι πολύ πειστικός, έχω ταλέντο να πείθω τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλω» 
8. «Θα ήμουν καλός σε μία επικίνδυνη δουλειά, επειδή μπορώ να παίρνω γρήγορες αποφάσεις»
9. «Καταφέρνω να διατηρώ την ψυχραιμία μου όταν οι υπόλοιποι δεν αντέχουν στην πίεση»
10. «Αν μπορέσω να εξαπατήσω κάποιον, είναι δικό του πρόβλημα. Το αξίζει»
11. «Όταν κάτι δεν πάει καλά, τις περισσότερες φορές φταίει κάποιος άλλος και όχι εγώ»

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων
0-11: Είστε θερμός άνθρωπος, με έντονο συναισθηματισμό και ενδιαφέρον για τους άλλους. Θέλετε να ζυγίζετε καλά τα υπέρ και τα κατά μίας κατάστασης πριν δράσετε και αποφεύγετε τα ρίσκα. Αντιπαθείτε τους τσακωμούς. Το μότο σας είναι: «Μην κάνετε στους άλλους ό,τι δεν θέλετε να σας κάνουν». 
12-22: Αν και διακρίνεστε για την ευσυνειδησία σας, είστε αρκετά πραγματιστής και λογικός και καταφέρνετε να «βγάζετε το φίδι από την τρύπα». Μπορείτε να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων, αλλά δεν υποκύπτετε υποχρεωτικά και στις ανάγκες τους. «Τα πάντα με σύνεση και μέτρο», είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τη ζωή. 
23-33: Μπορείτε να παίξετε στο γήπεδο του οποιουδήποτε με περισσή άνεση. Ξέρετε τι θέλετε και δεν φοβάστε να το διεκδικήσετε. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα δυσαρεστήσετε κάποιους.Τίποτε δεν σας φοβίζει. Είστε αποφασιστικός, έχετε αυτοπεποίθηση και δεν σταματάτε πουθενά. Πιστεύετε ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Για εσάς δεν έχει σημασία το σωστό και το λάθος, αλλά το τι θα βοηθήσει στο να ολοκληρωθεί η δουλειά. Χρειάζεται όμως να προσπαθείτε να σέβεστε και τους άλλους.  

Το άρθρο είναι βασισμένο στο βιβλίο «The Good Psychopath’s Guide To Success», των Andy McNab και Professor Kevin Dutton, εκδόσεις Bantam Press, UK.

vita.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ