ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ Α. ΣΑΜΑΡΑ, Ο ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΖΩΓΡΑΦΟΣΣε μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, εξελίσσεται η παραίτηση του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, στη Γερμανία και τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κ. Ζωγράφος διαψεύδει πως η παραίτησή του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη, ωστόσο το άρθρο επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αφορμή.

Πληροφορίες του defencenet.gr, ωστόσο αναφέρουν ότι η πραγματική αιτία της παραίτησης ήταν η παρατήρηση που του έγινε για το γεγονός ότι δεν προειδοποίησε τον Α.Σαμαρά για την προσβλητική ερώτηση που θα δεχόταν από την δημοσιογράφο της Deutsche Welle, αναφορικά με τα Σκόπια και στην οποία σάστισε και δεν απάντησε!

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του, άρα πρέπει να προσβλήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον εξευτελισμό που του επιφύλαξαν οι συνεργάτες του Α.Σαμαρά.

Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε να προσυπογράψει αποφάσεις και θέσεις που επέβαλλε η Α.Μέρκελ στον Α. Σαμαρά.

Γιατί λοιπόν να μη συμπεριληφθεί ο έμπειρος διπλωμάτης που συν τοις άλλοις είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού; H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν απόλυτα απορριπτική στις ικεσίες του Α.Σαμαρά για να χαλαρώσει η λιτότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο Hilton.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle, όμως o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν.

Και ότι ο Α.Σαμαράς απλώς αναζητούσε κάποιο αποδιοπομαπίο τράγο για να του φορτώσει το φιάσκο της επίσκεψης.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle:

«o 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος είναι 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα. Υπήρξε Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές πρέσβης. Στο Βερολίνο βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2013 και η θητεία του έληγε την άνοιξη του 2015 αλλά πήρε παράταση ως τον Αύγουστο του 2015 οπότε και θα αφυπηρετούσε. Τα πράγματα ήρθαν όμως αλλιώς και για τον ίδιο τουλάχιστον όχι αιφνιδιαστικά. Ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;

»Ως είθισται ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν είχε τετ-α-τετ συνομιλία με την κ. Μέρκελ καθώς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Σταύρο Βασιλόπουλο και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιο Παπαδόπουλο. Κανονικά λοιπόν ο κ. Ζωγράφος θα έπρεπε να συμμετέχει και αυτός δεδομένου ότι εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση».

»Γιατί λοιπόν να μη συμπεριληφθεί ο έμπειρος διπλωμάτης που συν τοις άλλοις είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού; H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο Hilton».

Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle, o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου.

Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με ποιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο.

defencenet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ