ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ BBC ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ

palaiokostas1Με αφορμή τη νέα ληστεία που σημειώθηκε στην περιοχή Ασπρα Σπίτια την περασμένη Τετάρτη και τις έρευνες που στρέφονται στον Βασίλη Παλαιοκώστα, το BBC προχωρά σε ένα εκτενέστατο φωτορεπορτάζ και ιστορικό στη ζωή και τη δράση του, το οποίο «ξεδιπλώνεται» σε 7σέλιδο αφιέρωμα.

«Πέρασε δεκαετίες παραβιάζοντας τον νόμο. Απέδρασε από τη φυλακή δύο φορές με ελικόπτερο. Εχει δώσει εκατομμύρια στους φτωχούς. Αυτή είναι η ιστορία για το πώς ο πιο περιζήτητος καταζητούμενος εν Ελλάδι έγινε λαϊκός ήρωας» γράφει στην εισαγωγική του παράγραφο για τον Ελληνα παράνομο το βρετανικό BBC το οποίο χαρακτηρίζει τον Παλαιοκώστα «Απιαστο».

Σε άλλο σημείο της εισαγωγής οι συντάκτες του αφιερώματος αναφέρονται στον Πλαιοκώστα ως «Ελληνα Ρομπέν των Δασών», γράφοντας: «Μέσα σε ένα ξεφάντωμα εγκλήματος, το οποίο εκτείνεται σε διάστημα τριών δεκαετιών, ο άνθρωπος γνωστός σε πολλούς ως ο Ελληνας Ρομπέν των Δασών, έχει πάρει εκατομμύρια από κρατικές τράπεζες, έχει απαγάγει βιομηχάνους, ενώ την ίδια ώρα,μοιράζει γενναιόδωρα μετρητά στους απόρους».

Ενας πρώην συγκρατούμενός του μιλά στον BBC για τον Παλαιοκώστα: «Οι εγκληματίες αρπάζουν πορτοφόλια από ηλικιωμένες κυρίες. Ο Βασίλης ήταν σε ένα άλλο επίπεδο: Είναι ένας ληστής τον οποίο αποδέχεται η κοινωνία ως ήρωα».

Ωστόσο, σημειώνει το ρεπορτάζ, «όπως και με τον αυθεντικό Ρομπέν των Δασών, έτσι και ο Βασίλης Παλαιοκώστα περιφρονείται από τις Αρχές τις οποίες βασανίζει. Τον περιγράφουν ως έναν βίαιο τρομοκράτη και οι Ελληνες δημοσιογράφοι έχουν παραδόξως διστάσει να πουν στον κόσμο την απίστευτη ιστορία του».

Και σε αυτό το σημείο ξεκινούν από τους Βρετανούς συντάκτες, οι διαφορετικές θεματικές στις οποίες ξεδιπλώνεται η ζωή του Ελληνα καταζητούμενου από το 1966, οπότε και γεννήθηκε στο ορεινό χωριό των Τρικάλων, το Μοσχόφυτο, μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται ότι το αφιέρωμα είναι ιδιαίτερα διεξοδικό και περιέχει φωτογραφίες-ντοκουμέντα, βίντεο, βιογραφικό του γνωστού κακοποιού καθώς και πολλά άρθρα και δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Τύπου.

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ