ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΣ – ΟΑΕΔ

Ανακοίνωση – καταγγελία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

οαεδΗ νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε αλλά όχι και για τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Εκατοντάδες τοπικά και χιλιάδες πανελλαδικά, σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, δεν ξεκίνησαν καν τα μαθήματα στις 22/9 που ήταν ημέρα έναρξης, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτώβρη, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε καθηγητές, που στην πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι και οι οποίοι τώρα καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για να προσληφθούν!

Και να φανταστεί κανείς ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, διαφήμιζε τόσο πολύ την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, σαν την λαμπρή ευκαιρία για χιλιάδες νέους που πέταξε έξω από την γενική εκπαίδευση πρόωρα.

Και βέβαια δεν είναι μονάχα οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμων εκπαιδευτικών που καθυστερούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Υπάρχει υποχρηματοδότηση που μετατρέπεται σε μη εξασφάλιση της δωρεάν στέγασης πολλών σπουδαστών που είναι από μακρινές περιοχές, της μη εξασφάλισης της δωρεάν σίτισης για όλους τους σπουδαστές, σε ελλείψεις στην εκπαιδευτική διαδικασία (εργαλεία, βιβλία, μετακίνηση).

Και η εικόνα συμπληρώνεται από τις άσχημες συνθήκες συνήθως στην πρακτική με τα άθλια μεροκάματα, την απλήρωτη και την ανασφάλιστη δουλειά, που δεν τελειώνουν με το πτυχίο, αφού όσοι βρίσκουν δουλειά είναι με τα ελάχιστα μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα.

Η κατάσταση αυτή στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, γενικότερα στην Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, δείχνει την σχεδιασμένη υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή της, την αποστολή της να βγάζει μισομορφωμένο και μισοειδικευμένο φθηνό εργατικό δυναμικό για τους εργοδότες, που θα περιπλανιέται μεταξύ ανεργίας και μερικής εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς δικαιώματα.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που εκδηλώνεται και σε βάρος της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, με «θύματα» τους σπουδαστές και τις οικογένειες τους.

Καλεί τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, να μην αποδεχτούν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Να συσπειρωθούν στα σωματεία του κλάδου που ανήκει ο καθένας, να ενεργοποιήσουν τα σπουδαστικά τους όργανα, και να μπούν στον αγώνα μαζί με το Εργατικό κέντρο και τα ταξικά σωματεία, για δωρεάν δημόσιες σπουδές, πλήρη και σταθερή εργασία και ζωή με δικαιώματα.

Να διεκδικήσουμε να:

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς, με προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.
  • Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση για την δημόσια εκπαίδευση (τεχνική και γενική) και να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, να είναι όλα δημόσια και δωρεάν. Να καταργηθούν κάθε είδους επιβαρύνσεις των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για όσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωσή μας (βιβλία, καύσιμα, αναλώσιμα).
  • Εξασφάλιση ασφαλών κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δωρεάν στέγαση των σπουδαστών. Μέχρι τότε επίδομα ενοικίου για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
  • Δωρεάν πάσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές.
  • Να καταργηθούν οι ιδιωτικές τεχνικές σχολές, ΙΕΚ, ΚΕΚ, που εκμεταλλεύονται τις αγωνίες της νεολαίας και θησαυρίζουν από το υστέρημα των οικογενειών μας.
  • Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική. Να μην είναι στην ευθύνη των σπουδαστών να βρουν πρακτική. Κανένας νέος ανασφάλιστος.
  • Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται με βάση την ειδικότητα, εξασφάλιση για όλους εποπτεία από το Υπουργείο και τη σχολή και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών. Οι ώρες πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις ΚΣΣΕ.
  • Όλοι οι μαθητές που εργάζονται να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ώρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
  • Όχι στο «χυλό» των διαφόρων τύπων σχολών, όπου για μια ειδικότητα παρέχουν διαφορετικά δικαιώματα και εκπαίδευση. Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Καμιά πιστοποίηση: Μόνη προϋπόθεση για δουλειά να είναι το πτυχίο.
  • Ίσα δικαιώματα σε δουλειά και ασφάλιση για όλους τους μετανάστες μαθητές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ