ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 2015

misthosΜείωση των δαπανών για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2015 από τα 15,480 δισ. ευρώ φέτος, στα 14,824 δισ. ευρώ το 2015 , δηλαδή θα υποχωρήσουν κατά 4,2% ή κατά 656 εκατ. ευρώ, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ικανοποιώντας την απάιτηση της τρόικα για νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και μεγαλύτερη μείωση της μισθολογικής δαπάνης σε βάθος τριετίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του news.gr τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν ήδη εξετάσει τις αλλαγές που θα φέρουν στο υφιστάμενο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην τρόικα την επομένη εβδομάδα. Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία εγκαίρως ώστε να ψηφισθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις το αργότερο έως στα μέσα Δεκεμβρίου και να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι αλλαγές που επιθυμούν τρόικα και κυβέρνηση κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:

– Θεωρούν πως υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις στο Ενιαίο Μισθολόγιο που έχουν να κάνουν με τον τρόπο με το οποίο αυτό εφαρμόστηκε. Συγκεκριμένα θεωρεί πως υπάρχουν υπάλληλοι σε υπουργεία που αμείβονται περισσότερο από υπαλλήλους με ίδια προσόντα σε άλλα υπουργεία. Στην βάση αυτή θέλει να εξισωθούν οι μισθοί υπαλλήλων με ίδια προσόντα, αλλά και να καταργηθούν οι μη μισθολογικές παροχές ( μεταφορές, σίτιση, κ.α.).

– Θεωρούν πως απαιτείται διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς ανάμεσα στους υπαλλήλους με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση και σε εκείνους με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική. Στη βάση αυτή θα υπάρξει αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έτσι, θα παραμένουν για περισσότερο καιρό στο ίδιο κλιμάκιο οι εν λόγω υπάλληλοι και αυτομάτως θα διευρύνεται η μισθολογική τους διαφορά με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης.

– Θεωρούν πως πρέπει να μειωθούν περαιτέρω από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι μισθοί εκείνων των υπαλλήλων που έχουν μείνει στάσιμοι διότι είχαν περικοπεί πάνω από το 25% τα προηγούμενα χρόνια (υπερβάλλουσα μείωση).

Πάντως για να χρυσώσουν το χάποιο τρόικα και κυβέρνηση εξετάζουν την αναγνώριση από το Δημόσιο της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχει με τον τρόπο αυτό και ένα προσθετό κίνητρο για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να εργαστούν στο δημόσιο τομέα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ