ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜνημόσυνο για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου στην πλατεία του Ελευθερίου του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση η νηπιαγωγός του νηπιαγωγείου Ελευθερίου κυρία Δάφνη Πετρίδου στην ομιλία για το γεγονός ανέφερε:

“Γυρίζουμε στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, 71 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή με την ομαδική εκτέλεση 43 αθώων πατριωτών, τους οποίους με τη βία πήραν και τους εκτέλεσαν στη Λάρισα. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.

Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Πρέπει όλοι να μάθουμε να σεβόμαστε τις βασικές ανθρώπινες αξίες. Να υπηρετούμε και να εργαζόμαστε έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα λόγια του Βολταίρου ο οποίος είπε: “ Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που δίνει ελευθερία λόγων και έργων στους πολίτες, αρκεί οι πράξεις αυτών να μην ενοχλούν το διπλανό μας, το συνάνθρωπό μας”.

Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινε αξίες. Σήμερα εδώ από το Ελευθέριο, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε:” Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε:”Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές του Ελευθερίου.”

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος στην παρέμβασή του ανέφερε:

“Μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών του Ελευθερίου που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε στο μυαλό μας τη θυσία αυτών των ανθρώπων και να τη μεταφέρουμε στη νέα γενιά. Ένας συγγραφέας έγραψε ότι “η γη της πατρίδας μας είναι κατάσπαρτη από οστά παλικαριών”, νέων  που αντιστάθηκαν στις θηριωδίες των κατακτητών. Η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, αυτοί οι νέοι ήταν το λίπασμα της ελευθερίας που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα.

Εμείς ως νέα δημοτική αρχή ξεκινήσαμε τη διαδικασία να αναδείξουμε την εκτέλεση των κατοίκων και πραγματοποιούμε  όλες τις ενέργειες έτσι ώστε να εγγραφεί το Ελευθέριο στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε απέναντι στη μνήμη των νεκρών και στη νέα γενιά. Γι αυτό όσοι έχουν φωτογραφίες , δημοσιεύματα ή όποιο άλλο υλικό παρακαλούμε να το θέσετε υπόψη του αντιδήμαρχου Πολιτισμού, του τοπικού αντιδημάρχου και του προέδρου του χωριού έτσι ώστε να το αξιοποιήσουμε.”

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Βαρδακούλης, ο αντιδήμαρχος Πλατυκάμπου Χ. Χατζούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μ. Αραμπατζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κιλελέρ Γ. Κουκούτσης, Τ. Τσινούλης, Κ. Φιλιππούλης, Κ. Θεοδωρούλης, Θ. Νανούλης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ελευθερίου Η. Αράπης, ο εκπρόσωπος του διοικητή του ΑΤΑ σμήναρχος Σ. Μπαρσάκης, ο εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης στρατιάς αντισυνταγματάρχης Κ. Στάικος, ο Διοικητής του Α.Τ. Περιφέρειας Αστυνόμος Α. Μπαρακόπουλος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Νίκαιας Γ. Χονδρονάσιος και Χ. Μανωλούλης, τοπικοί σύμβουλοι του Ελευθερίου και πλήθος κόσμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ