ΚΑΤΑΡΡΟ”ΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙΎστερα από πρωτοβουλία ομάδας κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου σύσκεψη στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε ο καταρροϊκός πυρετός, ενώ αναδείχθηκαν και τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, για τα οποία θα διεκδικηθούν λύσεις κόντρα στις αποφάσεις της Κυβέρνησης που εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Ο καταρροϊκός, η μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης, είναι μερικά από τα καυτά ζητήματα των κτηνοτρόφων οι οποίοι έστειλαν μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης και Ε.Ε. που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, το βιός και τη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στην σύσκεψη καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων καθώς επίσης και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Για την υλοποίηση των παρά πάνω εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή αγώνα αποτελούμενη από τους παρακάτω:

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ, ΑΠΟΣΤΌΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟ, ΓΑΪΤΑΝΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, ΓΚΑΤΖΟΓΙΑ ΑΝΤΩΝΗ, ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟ, ΚΑΡΑΒΕΛΙΑ ΑΝΘΗ, ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΛΟΥΛΑ, ΜΗΣΙΟ ΓΙΩΡΓΟ, ΜΠΑΚΑΛΗ ΓΙΩΡΓΟ, ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗ ΓΙΩΡΓΟ.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

– Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.

– Να δίνεται η ενίσχυση με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

– Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας.

– Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.

– Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.

– Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

– Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

– Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και της ηλεκτρονικής σήμανσης.

– Να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

– Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

– ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής   και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

– Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.

– Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

– Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.