ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΤΕ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ

985“Πιες όλο το γάλα σου για να κάνεις γερά κόκαλα”. “Φάε το καρότο σου γιατί κάνει καλό στα μάτια”. Αυτοί είναι μόνο δύο από τους κανόνες που μάθαμε από μικρά παιδιά σχετικά με την διατροφή μας.

Αν και φυσικά το γάλα περιέχει ασβέστιο που κάνει καλό στα κόκαλα και το καρότο περιέχει β-καροτίνη που κάνει καλό στα μάτια, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τροφές που προσφέρουν πολλά περισσότερα σε αυτούς τους τομείς.

Δείτε 4 διατροφικούς κανόνες που δεν ισχύουν ακριβώς όπως του μάθατε από παιδιά:

Οι μπανάνες ως πηγή καλίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει την κατανάλωση 3.510mg καλίου ημερησίως. Αν προσπαθούσατε να το πετύχετε αυτό τρώγοντας μόνο μπανάνες, θα χρειαζόσασταν 8 μπανάνες κάθε μέρα, αφού η κάθε μία περιέχει περίπου 422mg καλίου. Μια καλύτερη πηγή καλίου είναι οι γλυκοπατάτες που περιέχουν 694mg καλίου η κάθε μία.

Γαλακτοκομικά ως πηγή ασβεστίου

Αυτός είναι, ίσως, ο μεγαλύτερος κανόνας της παιδικής μας ηλικίας. Αλλά τα μικρά ψάρια τα οποία τρώγονται μαζί με τα λεπτά τους κόκαλα είναι πολύ ανώτερη πηγή ασβεστίου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ηλικίας από 19 έως 50 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 700mg ασβεστίου ημερησίως. Ένα ποτήρι γάλα 235ml περιέχει περίπου 300mg ασβεστίου. Τα ψάρια όμως (όπως ο γαύρος, η μαρίδα, η σαρδέλα κλπ) που τρώγονται ολόκληρα έχουν κατά μέσο όρο 688mg ασβεστίου ανά 80 μόλις γραμμάρια σερβιρίσματος, ακριβώς επειδή μπορούμε να καταναλώσουμε και τα κόκαλά τους.

Καρότα για την υγεία των ματιών

Η β-καροτίνη που περιέχουν τα καρότα βοηθάει στην καλή υγεία των ματιών, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ευεργετικές ιδιότητες αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξινθίνη, τα οποία υπάρχουν εν αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών προστατεύει την ωχρά κηλίδα του ματιού στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ευκρίνεια και την καθαρότητα της όρασής μας. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στον οργανισμό μας είναι στο μάτι. Και η καλύτερη πηγή μέσω διατροφής είναι το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο.

Πορτοκάλια ως πηγή βιταμίνης C

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης C είναι 60-90mg. Στην πράξη οι περισσότεροι από εμάς υπερκαλύπτουμε αυτήν τη δοσολογία μέσω της διατροφής μας. Τα πορτοκάλια προσφέρουν 71mg βιταμίνης C. Αλλά τα κιτροειδή φρούτα υστερούν σε αυτό τον τομέα, συγκριτικά με τις πιπεριές. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν 172mg βιταμίνης C και οι κίτρινες 341mg, δηλαδή 4 φορές πάνω από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

onmed.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ