ΣΧΕΔΙΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» 55.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ε33Προβλέπονται δόσεις και διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων, για να αποτραπούν νέα «λουκέτα» – Θα ισχύσει για δύο μόνο χρόνια και θα αφορά στις οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης – Δεν θα θιγούν οι τράπεζες – Δεν θα πάρουν λεφτά του ΤΧΣ – Διαδοχικές συναντήσεις Χαρδούβελη με Σαμαρά και με υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Το σχέδιο που θα παρουσιάσουν στην Τρόικα για μια συνολική ρύθμιση (ή και μερικής διαγραφής προσαυξήσεων) χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, συζήτησαν στη δίωρη σύσκεψη προετοιμασίας ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Μέχρι το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαδοχικές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα επιχειρήσει να «χαρτογραφήσει» τα κρίσιμα πεδία της αναμέτρησης με τους δανειστές και να «ζυγίσει» τις διαθέσεις τους.

Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τον κύριο Βρούτση για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις και το συνταξιοδοτικό, η προετοιμασία για την αυριανή έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα ξεκίνησε σήμερα -κατά θεματική ενότητα.

Μετά τη συνάντηση Δένδια – Χαρδούβελη, αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για μια «ολιστική λύση» για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων (πλην των ιδιωτών μεταξύ τους). Θα αφορά δόσεις και διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων (όχι κεφαλαίου), για να πάρουν ανάσα επιχειρήσεις που ασφυκτιούν και ετοιμάζονται να τα παρατήσουν. Θα καλύπτει πάνω από 50.000 μικρές και 5.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που θεωρείται ότι θα χαρακτηριστούν βιώσιμες.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί «εφάπαξ» (μία φορά μόνο) και για δύο μόλις χρόνια. Θα καλύψει μόνο τα χρέη που «γεννήθηκαν» στην κρίση και μετά θα καταργηθεί.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η ρύθμιση σχεδιαζόταν να δίνει 120 δόσεις και δαγραφή έως 90% στις προσαυξήσεις. Η Τρόικα δεν έχει εγκρίνει την πρόταση αυτή, ούτε όμως την έχει απορρίψει. Τη συζητάει και ζητά διευκρινίσεις, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι «δεν θα θιγούν καθόλου οι τράπεζες», ότι οι προβλέψεις που έχουν ήδη κάνει είναι επαρκείς, ότι δεν θα χρειαστεί να μπει «χέρι» στα λεφτά του ΤΧΣ και, τελικώς, θα βγουν όλοι κερδισμένοι (ιδιώτες, τράπεζες, ταμεία, Δημόσιο), γιατί έτσι «θα πληρώνουν και όσοι σήμερα δεν μπορούν».

Πάντως, η συνολική ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει τα χρέη των νοικοκυριών, για τα οποία σχεδιάζεται άλλη ρύθμιση, με 100 δόσεις.

protothema.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ