ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΑΕΠ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΙΑ

55Κατά 8,5 δισ. λίρες – περίπου 10,9 δισ. ευρώ – αυξήθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας το 2013 με τη συμβολή εσόδων από την εμπορία ναρκωτικών και την πορνεία, όπως ανακοίνωσε η βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS).

Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα έσοδα από τα ναρκωτικά και την πορνεία αποτελούν περίπου το 0,5% του παραγομένου «πλούτου» της χώρας, όπως καταγράφεται από το ΑΕΠ.

Το ινστιτούτο στατιστικής της Βρετανίας δημοσίευσε μια αναθεωρημένη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας τα χρόνια που ακολούθησαν την διεθνή οικονομική κρίση.

Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν επίσης ενσωματώσει και άλλες μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, βάσει των νέων ευρωπαϊκών κανόνων — όπως ότι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) υπολογίζονται πλέον ως επένδυση και όχι ως δημόσια δαπάνη, πράγμα το οποίο εφαρμόζεται επίσης για τις στρατιωτικές δαπάνες.

Εντέλει η νέα εκτίμηση για το ΑΕΠ της Βρετανίας το 2013, που ανήλθε περίπου σε 1,713 τρισεκ. λίρες (2,193 τρισεκ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 8,5 δισεκ. λίρες.

Σε αρκετά ολοκληρωμένη μελέτη για το ζήτημα της πορνείας που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ONS την άνοιξη περιέχονταν εκτιμήσεις για τη δραστηριότητα αυτή το 2009: στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόταν, υπήρχαν τότε περίπου 61.000 πόρνες, οι οποίες χρέωναν 67 λίρες (86 ευρώ) την επίσκεψη.

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών η βρετανική στατιστική υπηρεσία προσμετρά τις πωλήσεις κρακ, κοκαΐνης, ηρωίνης, κάνναβης, έκστασις και αμφεταμινών. Άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο αλκοόλ και προϊόντων καπνού ήδη συμπεριλαμβάνονταν στις εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα, πριν από αυτή την αλλαγή της στατιστικής μεθόδου.

Παρά την ενσωμάτωση των αλλαγών αυτών στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, η ανάπτυξη στη Βρετανία παρέμεινε, μολαταύτα, στο ίδιο επίπεδο (1,7%) το 2013.

Στην Ισπανία το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) εκτίμησε ότι οι παράνομες δραστηριότητες είχαν ανέλθει στο 0,85% του ΑΕΠ της χώρας το 2010, τη μόνη χρονιά όπου μπορούσε να κάνει λεπτομερείς εκτιμήσεις για τα έσοδα από αυτές, που εκτίμησε ότι ήταν 9,2 δισεκ. ευρώ.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, είχε δώσει προθεσμία έως και την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές οι οποίες γίνονται «ελεύθερα», δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

Ο κανόνας αυτός προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις. Ιδίως η Γαλλία αρνείται να προσμετρήσει την πορνεία στο δικό της ΑΕΠ, όπως και η Σουηδία.

ethnos.gr