ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝ ΖΩΑ

AstynomiaAstynomikosΣτο σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης απασχολεί από το πρωί η είδηση της σύλληψης των τριών ανήλικων τσιγγάνων που εντοπίστηκαν σε καταυλισμό Ρομά στην Άρτα και οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελία επειδή έκαψαν ζωντανό έναν σκύλο.

Τα τρία αγόρια ηλικίας 11, 14 και 16 ετών φαίνονται σε βίντεο που ανέβασε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στο προφίλ του στο facebook ένας άλλος ανήλικός, ο οποίος και αναζητείται από τις αρχές, να κρατούν δεμένο μ’ ένα σχοινί το ζώο, να του ρίχνουν εύφλεκτο υγρό και στη συνέχεια να του βάζουν φωτιά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Η.Ε.) – την οποία ενημέρωσε το www.zoosos.gr που έφερε και στη δημοσιότητα το έγκλημα με email στις 18:04 στις 28/9 –  έδρασε πραγματικά ακαριαία. Μέσα σε λιγότερο από 48ώρες οι δράστες είχαν εντοπιστεί στον καταυλισμό των Ρομά στην Άρτα.

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. από τα Γιάννενα, την Άρτα και αξιωματικός της Δ.Η.Ε. μάλιστα μέσα σε μερικές ώρες είχε γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου μετά την άδεια, που έδωσε στην αρμόδια υπηρεσία η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη – τα οποία δεν σβήνονται – ακόμα και αν ένα βίντεο διαγραφεί από το διαδίκτυο «έδειξαν» τους ανήλικους τσιγγάνους, που είναι μικρά παιδιά.

Όμως η ΕΛ.ΑΣ. μόνο ακαριαία δεν έδρασε στην περίπτωση του αιρετού του δημοτικού συμβούλου Σαντορίνης που εντοπίστηκε στις 04:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Φηρών να σέρνει μεθυσμένος με το όχημα. Οι αυτόπτες μάρτυρες που τον είδαν και τον σταμάτησαν ενημέρωσαν και το τοπικό αστυνομικό τμήμα αλλά ο δράστης δεν συνελήφθη γιατί σύμφωνα με την Αστυνομία δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν αφού κρύφτηκε.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα για τα οποία έχουμε στη διάθεση μας στοιχεία, τα οποία δείχνουν, καθυστήρηση, αδιαφορία, πλημμελή έρευνα από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. στη διαλεύκανση υποθέσεων με θύματα ζώα και θήτες ανθρώπους – ημεδαποί και αλλοδαποί – κάθε ηλικίας, φύλου, εθνικότητας που μένουν στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως λειτουργούν οι αρχές σε μια κλειστή κοινωνία και πως τα «επιφανή» μέλη ενός τόπου «προστατεύονται» ποικιλοτρόπως ώστε να ταλαιπωρηθούν το λιγότερο δυνατό όταν παραβαίνουν το νόμο.

Τα παιδιά, οι τρεις ανήλικοι Ρομά, που έκαψαν τον σκύλο δεν πρέπει να τιμωρηθούν, θα πρέπει όμως να συνετιστούν για να  καταλάβουν πόσο φρικτή είναι η πράξη τους, πόσο πόνο προκάλεσαν σ’ ένα πλάσμα, πόσο παράλογο είναι να γελάς όταν ένα ζώο υποφέρει.

Τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι παρανόμησαν. Αν δεν ασχοληθούν μαζί τους κοινωνικοί λειτουργοί και οι οικογένειες τους είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια θα είναι ενήλικοι εγκληματίες. Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση δεν υπάρχουν βέβαια και δομές που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στους λιγότερο ευνοημένους αυτού του τόπου ούτε μπορούν να λειτουργήσουν ως φραγμός στην κρίση αξιών που ζούμε.

Όμως οι αρχές δεν επιτρέπεται να επιδεικνύουν όλη τη δύναμη τους μόνο στους ανίσχυρους, στους περιθωριακούς σε αυτούς που είναι πάντα στο στόχαστρο. Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις που είτε η άγνοια της νομοθεσίας από πλευράς των Αστυνομικών, η αδιαφορία τους, η απουσία φιλοζωικής κουλτούρας, η έλλειψη καυσίμων, περιπολικών κ.ο.κ. έχει οδηγήσει στη συγκάλυψη εγκλημάτων ή στην καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου άρα και απόδοσης της Δικαιοσύνης.

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να θριαμβολογεί λιγότερο. Θα πρέπει όμως να πασχίσει περισσότερο ώστε η Αστυνομία να παίρνει στα σοβαρά τις καταγγελίες για τις κακοποιήσεις των ζώων που είναι στην Ελλάδα αναρίθμητες όποιος και αν τις έχει διαπράξει!

Οι αστυνομικοί θα πρέπει κάθε φορά να εφαρμόζουν το νόμο.

www.zoosos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ