ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΕΤ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Επανέρχεται με νέα ερώτηση ο βουλευτής Λάρισα;ς της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας

πελετΟ βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε νέα ερώτηση  προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσόξυλων και πέλετ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σε αυτή τη νέα ερώτηση αναφέρει:

Στην ερώτηση που κατέθεσα για το λαθρεμπόριο των καυσόξυλων και του pellet (με αριθμό πρωτοκόλλου 1676/05.08.2014) ζήτησα απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για τους ελέγχους στα τελωνεία (ιδιαίτερα στο τελωνείο του Προμαχώνα) των εισερχόμενων φορτίων πέλετ και καυσόξυλων. Ζήτησα να απαντήσουν εάν σκοπεύουν να εντείνουν τους ελέγχους   νομιμότητας των φορτίων πέλετ και καυσόξυλων από τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι ήδη έχει ζητήσει “από τις ελεγκτικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμπορεύματα (ιδιαίτερα δε για τα καυσόξυλα) που προέρχονται από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας”. Όμως στην  γενικόλογη απάντηση δεν διευκρινίζεται με ποια συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ το πρόβλημα εντείνεται και διογκώνεται.

Για να δείξω το μέγεθος του προβλήματος καταφεύγω σε παλιότερα διαθέσιμα στοιχεία. Αν και τώρα αυτή η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Παραθέτω ενδεικτικά τα επίσημα στοιχεία εισαγωγών pellet για τα έτη 2011 και 2012.

ΧΩΡΑ                2011    2012    ΑΥΞΗΣΗ

ΣΕΡΒΙΑ            105      7265    6919.05%

ΡΟΥΜΑΝΙΑ    231      3429    1484.42%

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ   425      2029    477.41%

FYROM           752      1902    252.93%

ΓΕΡΜΑΝΙΑ               1217

ΒΟΣΝΙΑ                     1147

ΑΥΣΤΡΙΑ                   395

ΑΛΒΑΝΙΑ                 253

ΤΣΕΧΙΑ                      132

ΣΥΝΟΛΟ       1513    17769  1183.87%

Με μια απλή ματιά στον προηγούμενο πίνακα φαίνεται καθαρά ότι η Βουλγαρία δεν υποβάλλει ΙΝΤΡΑΣΤΑΤ, ενώ ο κάθε ένας εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι η ελληνική αγορά είναι γεμάτη από Βουλγάρικο pellet προερχόμενο από 52 εργοστάσια.

Στον ίδιο πίνακα φαίνεται ότι από τη Ρουμανία η δηλωμένη ποσότητα pellet είναι μόνο εκείνη που εισάγει η εταιρεία Σβαιτσχόφερ κατά συνέπεια όλο το επιπλέον pellet που εισέρχεται και πωλείται στην ελληνική αγορά είναι “λαθραίο”. Αντίθετα το pellet που έρχεται από τη Σερβία επειδή έρχεται κανονικά παρουσιάζεται στον πίνακα με την πραγματική του ποσότητα.

Επειδή το λαθρεμπόριο ξυλείας και pellet  ανθεί και διαρκώς αυξάνεται στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Επειδή με τη μέθοδο της πλαστής τιμολόγησης διακινούνται λαθραία από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά ξυλείας και μεγάλες ποσότητες pellet.

Επειδή ούτε το 1/10 δεν διακινείται με τιμολόγιο με αποτέλεσμα τα ποσά που χάνονται από τα perllet και τα καυσόξυλα να είναι τεράστια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι απέδωσαν οι έως σήμερα γενόμενοι έλεγχοι;

2. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου για τον όγκο του λαθρεμπορίου και τα διαφυγόντα έσοδα;

3. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ