CDC: ΕΝΤΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΈΜΠΟΛΑ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

102Η επιδημία του ιού Έμπολα στη Νιγηρία μοιάζει να οδεύει προς το τέλος της, χάρη κυρίως στην ταχεία και συντονισμένη αντίδραση των αρχών της χώρας αυτής, εκτίμησε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) των ΗΠΑ.

Εάν δεν εκδηλωθεί κανένα νέο κρούσμα στη χώρα έως την 12η Οκτωβρίου θα καταστεί δυνατόν να ανακοινωθεί ότι η επιδημία του Έμπολα στη Νιγηρία έχει τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Κέντρου διευκρινίζοντας ότι για αυτό αρκούν δύο περίοδοι επώασης του ιού (21 ημέρες), δηλαδή συνολικά 42 ημέρες.

Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το τελευταίο κρούσμα του Έμπολα στη Νιγηρία είχε καταγραφεί την 8η Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι το τέλος της επιδημίας με βάση αυτή την ημερομηνία θα μπορεί να κηρυχθεί την 20ή Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι η επιδημία του ιού Έμπολα τερματίστηκε στη χώρα του.

Η Νιγηρία, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, έχει αναφέρει 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα και επτά θανάτους. Ο ΠΟΥ από την πλευρά του καταμετρά 20 κρούσματα και 8 θανάτους.

Σχεδόν 900 πρόσωπα που είχαν έλθει σε επαφή με τους ασθενείς εντοπίστηκαν και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση, απομόνωση και φροντίδα.

«Αν και ακόμη η Νιγηρία δεν έχει αφήσει εντελώς πίσω της την επιδημία, η μαζική αντίδραση της χώρας μετά το πρώτο κρούσμα δείχνει ότι είναι δυνατόν να ελεγχθεί η μόλυνση», σχολίασε ο διευθυντής του CDC δρ. Τομ Φρίντεν.

Η συνεχιζόμενη επιδημία του Έμπολα, η χειρότερη από την πρώτη καταγραφή του ιού το 1976, έχει ξεπεράσει το φράγμα το 3.000 θανάτων, καθώς ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου των μισών από τους 6.500 ανθρώπους που έχει μολύνει. Η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα είναι οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επί του συνόλου των 6.574 κρουσμάτων Έμπολα που έχουν καταγραφεί σε πέντε χώρες της δυτικής Αφρικής έχουν αποβιώσει οι 3.093, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ, ως την 23η Σεπτεμβρίου.

newsbomb.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ