ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ GREENPEACE ΚΑΤΑ ΜΑΝΙΑΤΗ

greenpeaceΑνοικτή επιστολή από την Κύθνο έστειλε στον υπουργό ΠΕΚΑ η Greenpeace, καταγγέλλοντας την κυβερνητική εμμονή στο μαζούτ. Η επιστολή εστάλη στο πλαίσιο της εκστρατείας της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης κατά της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ στο Πρασονήσι της Ρόδου (φωτό).

Η επιστολή γράφτηκε συμβολικά από την Κύθνο, το νησί στο οποίο η ΔΕΗ το 1983 εγκατέστησε το πρώτο αιολικό και το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη. «Τριάντα χρόνια πριν, η ΔΕΗ ήταν τριάντα χρόνια μπροστά από την εποχή της. Σήμερα, με την καθοδήγηση των εκάστοτε κυβερνήσεων (της τωρινής συμπεριλαμβανομένης), είναι 50 χρόνια πίσω» επισημαίνει η Greenpeace.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για την αξιοποίηση του τεράστιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού της χώρας, τα πεπραγμένα δείχνουν ότι ο σχεδιασμός είναι ακριβώς ο αντίθετος: «να εγκλωβίσετε τη χώρα στο μαζούτ και τον λιγνίτη, ένα σχέδιο που θα κοστίσει στις σημερινές και τις επόμενες γενιές δισεκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες ζωές».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η Greenpeace παρουσιάζει τις αποφάσεις για τη  Ρόδο, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ στο Πρασονήσι, ένα μοναδικής ομορφιάς και τουριστικής αξίας φυσικό τοπίο.

Στην ανοικτή επιστολή η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι εάν κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ ενδιαφέρονται να μειώσουν το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, να προσελκύσουν επενδύσεις με εγχώρια αξία και αν όντως θέλουν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει:

 -Να επιταχύνουν τη διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου (έχουν δρομολογήσει τις μισές Κυκλάδες και την Κρήτη έως το 2024 και δεν έχουν καμία πρόβλεψη για τα υπόλοιπα νησιά όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Λέσβος)

-Να στηρίξουν ουσιαστικά την αυτοπαραγωγή για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβαρύνονται άδικα από τα πιο ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ

 -Να προωθήσουν πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, ως στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή για τη χώρα (έχουν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σχεδιάζουν την αναβάθμιση μόλις 230.000 κατοικιών έως το 2020)

-Να υποστηρίξουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έως το 2030 (55% μείωση των εκπομπών, 45% συμμετοχή των ΑΠΕ, 40% εξοικονόμηση).

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ