ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

συριζαΤη συνέχιση των παράνομων και προκλητικών παρακρατήσεων κοινοτικών ενισχύσεων για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, με αυθαίρετη διαδικασία που θεσμοθετήθηκε με το Ν.4254/2014 κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας, καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

μεταξύ αυτών και οι Λαρισαίοι Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.

Όπως επισημαίνουν, «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία οι κοινοτικές ενισχύσεις οφείλουν να καταβάλλονται στο ακέραιο στους παραγωγούς. Η διαδικασία που προβλέπεται στο Ν. 4254/2014 είναι αυθαίρετη και οδηγεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταπάτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και είναι δεδομένο ότι θα επισύρει δημοσιονομικές διορθώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα μας. Άρα η κυβέρνηση, με το προκλητικό αυτό νομοθέτημα, παρανομεί, καθιστώντας μάλιστα υπόλογο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος υποχρεώνεται να μην αποδίδει στο ακέραιο τις ενισχύσεις, ως θα όφειλε, σύμφωνα με τον καταστατικό του ρόλο και βάση της κοινοτικής νομοθεσίας».

Οι βουλευτές ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία «να απαγορεύσουν το συμψηφισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων ή ενισχύσεων με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καταργώντας την προκλητικά παράνομη διαδικασία, που προβλέπεται στην Υποπαράγραφο ΙΑ2 του ν. 4254/2014, να προβούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα απαγορεύουν την παρακράτηση ποσού από τις κοινοτικές επιδοτήσεις ή ενισχύσεις από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιώτη, τραπεζικό ίδρυμα, ασφαλιστικό φορέα, κλπ, χωρίς τη συγκατάθεση του δικαιούχου, διασφαλίζοντας την καταβολή τους στο ακέραιο, αλλά και να προβλέψουν τη δυνατότητα καταβολής των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων ή επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες μέσω επιταγής πληρωτέας με την εμφάνισή της σε όλες τις τράπεζες της χώρας, καταργώντας την υποχρέωση της καταβολής τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς».

«Η φοροληστρική αντιμετώπιση των μικρομεσαίων αγροτών από την κυβέρνηση, τους έχει καταστήσει απόλυτα εξαρτημένους από τις όποιες κοινοτικές ενισχύσεις» καταλήγουν και προσθέτουν ότι «η συντριπτική πλειονότητα είναι υπερχρεωμένη, ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, άρα δεν μπορεί παρά να αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιλέξουν πώς και με τι προτεραιότητα θα διαθέσουν τα ποσά που λαμβάνουν από τις κοινοτικές επιδοτήσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ