Τις προηγούμενες ημέρες το «τζιπ των φτωχών» ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Το θρυλικό ελληνικό Pony και οι πληροφορίες για την επανεκκίνηση του εργοστασίου της Namco για την παραγωγή της νέας έκδοσης έπειτα από αρκετές περιπέτειες, προκάλεσαν ευφορία, αλλά φαίνεται πως το όνειρο «σκοντάφτει» σε δύο σημαντικά ζητήματα: τα χρήματα και την τεχνογνωσία.
Η επανεκκίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας και η παραγωγή του πρώτου Pony απαιτούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για έρευνα, μελέτες παραγωγής και εκμάθηση εξειδικευμένου προσωπικού, σύμφωνα με πηγές από τη Namco SA, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή». «Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Ηρθε ο κ. Κεφαλογιάννης στο εργοστάσιο, είδε ένα αυτοκίνητο, αλλά δεν του είπαν ότι αυτή τη στιγμή λείπουν δύο γραμμές παραγωγής μοντάζ», αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι της εταιρείας μιλώντας στην εφημερίδα.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν ευνοεί την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το καθαρό κέρδος μιας τέτοιας επένδυσης δεν ξεπερνά το 3%-6%, ενώ το κεφάλαιο κίνησης που απαιτείται αντιστοιχεί περίπου στο 80% του τζίρου. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το σχέδιο είναι η κατασκευή 24 αυτοκινήτων την ημέρα. Εάν η τιμή κυμαίνεται στα 7.000 ευρώ, ο τζίρος φτάνει τα 42 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει κεφάλαιο κίνησης ύψους 34 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί όλα τα εξαρτήματα που δεν μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα θα πρέπει να αγοραστούν από το εξωτερικό.
Για παράδειγμα, τις μηχανές θα τις προμηθευτούν από τη Volkswagen-Ford. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε χυτήρια για μπλοκ κινητήρων, δεν έχουμε το know how για την παραγωγή φρένων. Ολα τα αγοράζουμε απέξω. Και η VW είναι εργοστάσιο συναρμολόγησης ουσιαστικά, αλλά το πιο κρίσιμο κομμάτι, τον κινητήρα και το σασμάν, τα φτιάχνει η ίδια», λένε άνθρωποι της εταιρείας στην «Καθημερινή». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τα 6.000 αυτοκίνητα που σχεδιάζει η Namco να πουλήσει τον χρόνο, θα πρέπει να αγοράσει 2.000-2.500 κινητήρες από πριν.
Σημαντικό εμπόδιο είναι και η έλλειψη τεχνογνωσίας, καθώς το προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη «χρυσή» εποχή της, έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί. Και η εκπαίδευση νέων απαιτεί χρόνο και χρήμα.
iefimerida.gr