ΜΑΖΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε αιτήματα την ουσιαστική προστασία των ανέργων και τη λήψη μέτρων περιορισμού της ανεργίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, το οποίο διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο.

Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες, οι οποίοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, ο πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Μπλέκος αφού ζήτησε να ενισχυθούν τα σωματεία κατήγγειλε κυβέρνηση και Ε.Ε. για τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζουν σε βάρος των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο που συνοψίζεται στα εξής:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA• Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όσο διαρκεί η ανεργία. Να το δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν την επιχείρηση και οι απόφοιτοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου, που ψάχνουν και δε βρίσκουν δουλειά.

• Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

• Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση όλων των ασφαλιστικών βιβλιαρίων.

• Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους.

• Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.

• Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου.

• Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου, ΟΤΕ, για τους άνεργους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής για όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.

• Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των διοδίων και των φόρων για Δήμο και ΕΡΤ.

• Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο είσαι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.

• Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.

• Δωρεάν παροχή των απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά των ανέργων. Πλήρη κάλυψη του κόστους σπουδών για φοιτητές, παιδιά ανέργων από το κράτος.

• Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δεν τα παίρνουν στους Παιδικούς Σταθμούς. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή απ’ τους γονείς.

• Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

• Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA• Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

• Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν.

• Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος, με ευθύνη του κράτους.

• Άμεση κατασκευή Εργατικών Κατοικιών στο Ν. Λάρισας, δημόσιου κέντρου αποκατάστασης, Κέντρων Υγείας στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους. Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, σύγχρονων σπουδαστικών εστιών, κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ και του ΕΚΝΛ.

Ο κ. Μπλέκος κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παραιτηθούν από τους σταθερούς όρους εργασίας, από τις ΣΣΕ, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις.

«Εδώ και τώρα Υπογραφή ΕΓΣΣΕ με επαναφορά στα 751 ευρώ βασικό μισθό για όλους, ως βάση για αυξήσεις. Να καταργηθούν οι μισθοί πείνας, των 586 και 511 ευρώ, το άθλιο καθεστώς της μαθητείας των νέων.

Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Τέρμα στις ατομικές συμβάσεις.

Να πληρωθούν όλοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νομοί και να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:

«Είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης! Εργαζόμενε, άνεργε, νέα-νέε. Να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας παντού! Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις σχολές μαθητείας, στις γειτονιές. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο σ.κ, δυναμώνοντας τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι κατακτήσεις στο παρελθόν έγιναν με αγώνες, με αίμα, με θυσίες. Από πάνω ποτέ και πουθενά δε δόθηκε τίποτα, από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από τη λαϊκή πάλη. Και τώρα μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει.  Κάθε σωματείο, κάθε επιτροπή αγώνα, κάθε Λαϊκή Επιτροπή, κάθε σύλλογος αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και νεολαίας, να κάνει δική του υπόθεση την προπαγάνδιση και την επιτυχία του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 1 Νοέμβρη, γεμίζοντας το δικό του λεωφορείο με κόσμο, για να βουλιάξει εκείνη τη μέρα το Σύνταγμα και να ακουστεί δυνατά η φωνή μας! Καλούμε και δημόσια όλους τους δήμους του νομού και την περιφερειακή αρχή, να στηρίξουν οικονομικά την μετακίνηση των ανέργων και των εργατών στην Αθήνα, χωρίς περιστροφές. Να σταθούν δίπλα στον αγώνα μας και όχι να υλοποιούν και να στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, της Ε.Ε και της κυβέρνησης. Ολοι στον αγώνα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ