ΠΑΣΕΒΕ: ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΠΑΣΕΒΕΚάλεσμα σε κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστή, κάθε αυτοαπασχολούμενο να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική απευθύνει η Γραμματεία Θεσσαλίας της ΠΑΣΕΒΕ, με αφορμή τη σύσκεψη που οργανώνεται από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλογών Θεσσαλίας το Σάββατο.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Για τους 370.000 συναδέλφους που έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, δηλαδή μένουν ανασφάλιστοι, αυτό σημαίνει ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους μένουν χωρίς φάρμακα, γιατρό, περίθαλψη ή εμβόλια για τα παιδιά τους. Σημαίνει ότι χιλιάδες απ’ αυτούς αποκλείονται από τη σύνταξη, επειδή έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ.

Και ο κλοιός σφίγγει με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών να έχει στείλει σχεδόν 100.000 ειδοποιητήρια, απειλώντας με κατάσχεση τους κόπους μιας ζωής, των εργαλείων της δουλειάς μας. Αφού δηλαδή μας φόρτωσαν μια κρίση για την οποία δε φταίμε, μας παίρνουν και ό,τι έχουμε φτιάξει με ιδρώτα και κόπο. Δεν αγγίζουν τους 833 οφειλέτες που χρωστούν στο ΙΚΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 3 δισ. και κυνηγούν τους μικροοφειλέτες αυτοαπασχολούμενους!

Το Κέντρο λειτουργεί ως κοινός εκβιαστής και από πάνω κοροϊδεύει τους χρεωμένους αυτοαπασχολούμενους. Με την απειλή της κατάσχεσης, φέρνουν τον οφειλέτη στον γκισέ του ΚΕΑΟ, όπου τον ενημερώνουν ότι πρέπει να κόψει απ’ αυτά που δεν έχει, για να καταβάλλει κάποιο “έναντι” κάθε μήνα και αν δεν αποδειχτεί συνεπής, έστω και για ένα μήνα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της κατάσχεσης. Μέχρι σήμερα, μόνο το 8% των οφειλετών του ΟΑΕΕ έχουνε μπει σε ρύθμιση.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ αφήνει πίσω του συντρίμμια.

Ξέρουμε πια πως οι καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να έρθουν μέσα στην ΕΕ με τα μονοπώλια στην εξουσία. Έσβησε ο μύθος της “μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας”, που θα στηρίζει τις πιο φτωχές χώρες και θα αποτελεί την τεράστια αγορά εκατομμυρίων καταναλωτών. Τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ΕΕ ξέρουν τι έπεται. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, συμπαρασύροντας στην ανεργία άλλους 42.000 εργαζομένους, που θα προστεθούν στη μακριά λίστα του 1,5 εκατ. ανέργων, των 6,5 εκατ. φτωχών τούτης της -κατά τ’ άλλα- πλούσιας χώρας. Σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο, “αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας”. Από ποιους άραγε αναγνωρίστηκαν;

– από την ΕΕ, που μας θεωρεί “διαρθρωτικό πρόβλημα”

– από τα μονοπώλια, τα μεγάλα εμπορικά, τις αλυσίδες στην εστίαση, το τουριστικό κεφάλαιο, αφού με αυτά τα μέτρα αλλά και όλα τα προηγούμενα συνεχίζουν απερίσπαστα να κερδοφορούν ακόμα και σε περίοδο κρίσης.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ.

Το πλεόνασμα που λένε ότι διαμόρφωσαν είναι από το αίμα χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων. Όσο αυτοί φτιάχνουν πλεόνασμα, εμείς χρεοκοπούμε.

Άρα εδώ βάζουμε το εξής ερώτημα: τι έχουνε να μας πούνε οι βουλευτές που ψηφίσαν με τα χέρια και τα πόδια όλα τα μέτρα που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση; Για μας το πρόβλημα δε λύνεται μέσα από φιέστες και δικαστήρια.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΡΗΚΕ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ.

Αυτών δηλαδή που έπιναν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια στον ευρωμονόδρομο της ΕΕ και τελικά μας έσκαψαν το λάκκο με τους αλλεπάλληλους κοινωνικούς διαλόγους και τις διαβουλεύσεις στους διαδρόμους των υπουργείων.

Αυτών που υπέσκαψαν κάθε κινητοποίηση και έλαμψαν με την απουσία τους από τους αγώνες των μικρών ΕΒΕ. Και τώρα επανέρχονται με τα ίδια δώρα που κράδαιναν και τα προηγούμενα χρόνια. Συνεχίζουν να μιλάνε για ανταγωνιστικότητα, καινοτομίες, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και τα συναφή. Καταγγέλλουν τους κυβερνώντες για “άφρονες” και θέλουν να τους βάλουν στον “ίσιο δρόμο” με τις προτάσεις τους. Φταίνε τάχα μου τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές. Εξαντλούνται σε υπομνήματα, νομικές προσφυγές, διαβουλεύσεις και συναντήσεις, χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα.

Αυτές οι ηγεσίες είναι σάρκα από τη σάρκα των πολιτικών και των κομμάτων που νοιώσαμε στο πετσί μας. Εκφράζουν τα μεγαλύτερα συμφέροντα του χώρου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο κ. Κροκίδης, είναι εκλεκτός υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και ας κάνει δηλώσεις αγανάκτησης. Θεωρεί τον κ. Δένδια, τον υπουργό Ανάπτυξης, εξαιρετικό συνομιλητή που νοιάζεται για τους εμπόρους. Έφτασαν να ζητούν συγγνώμη από τον Ράιχενμπαχ, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και διοργανώνουν μαζί του ημερίδες, ενώ προηγούμενα των θεωρούσαν ανεπιθύμητο. Τέτοια είναι η υποκρισία τους.

Συνάδελφοι, -ισσες

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ!

Εμείς λέμε ότι η ΕΕ βάζει μόνο δεσμά στους λαούς, δε νοιάζεται για τις πραγματικές μας ανάγκες. Τα δεσμά αυτά πρέπει να τα σπάσουμε. Καμία αυταπάτη, για το τι θα φέρει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ αυτού του δρόμου που επιλέγουν. Δεν αφορά εμάς, δεν το αποδεχόμαστε, το αντιπαλεύουμε.

Καλούμε σήμερα κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστή, κάθε συνάδελφο στο δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική. Καλούμε κάθε διοίκηση να απευθυνθεί πλατιά σ’ όλους τους συναδέλφους, να φτάσει παντού σε κάθε μαγαζί. Μαχητικά να υπερασπιστεί κάθε συνάδελφο που είναι πνιγμένος στα χρέη, στέκει μόνος και ανήμπορος στο κυνήγι που έχει εξαπολυθεί,

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε. Αντίθετα, ενωμένοι μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια. Ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας.

Στο ΚΕΑΟ, στην Εφορία, όλοι μαζί δίπλα σε κάθε συνάδελφο που βρίσκεται μπροστά στην καταστροφή.

Σήμερα χρειάζεται «οργάνωση παντού για να ‘ρθουν τα πάνω κάτω». Οργάνωση στα σωματεία, στις Ενώσεις, στους Συλλόγους, στις Επιτροπές αγώνα, να παραμερίσουμε τους συμβιβασμένους που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του κινήματος.

Σήμερα χρειάζεται πλατιά συμμαχία με την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μαζί τους παλέψαμε τη διάλυση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μαζί τους καταγγείλαμε την αντεργατική σκούπα των ατομικών συμβάσεων, την ίδια ώρα που ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, μαζί με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ, μιλάνε για ανταγωνιστικότητα και στους μισθούς. Το σύνθημα “εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά” ήταν και παραμένει επίκαιρο. Σύμμαχός μας είναι η φτωχή αγροτιά και το αντιμονοπωλιακό της κίνημα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό, ποιοτικό και άφθονο αγροτικό προϊόν για το λαό.

Για εμάς αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και όχι μέσα από φιέστες με βουλευτές, δημάρχους και συνδικαλιστές που στηρίζουν την πολιτική που μας εξοντώνει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ