ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΙΑ

509Αρχαιολόγοι στην Ισπανία λένε ότι έχουν βρει μια από τις πρώτες εικόνες στον κόσμο του Ιησού. Είναι χαραγμένη σε μια γυάλινη πλάκα και χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Η πλάκα πιστεύεται ότι χρησίμευε για να κρατά το πρόσφορο της Θείας Ευχαριστίας. Έχει 22 εκατοστά διάμετρο και θραύσματά της ανακαλύφθηκαν έξω από την πόλη Linares στην Ισπανία.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πρότζεκτ FORVMMMX βρήκαν την πλάκα μέσα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούταν για θρησκευτική λατρεία, στην αρχαία πόλη Castulo.

508Το εύρημα έκανε τους επιστήμονες να «επανεξετάσουν τη χρονολογία του πρώιμου Χριστιανισμού στην Ισπανία”, είπε ο Marcelo Castro, υπεύθυνος του πρότζεκτ FORVMMMX

Τα κομμάτια ήταν σε άριστη κατάσταση -81% από τα θραύσματα της πλάκας έχουν ενωθεί από τους επιστήμονες.

Στην εικόνα, ο Ιησούς Χριστός πλαισιώνεται από δύο απόστολους, που πιστεύεται ότι είναι ο Πέτρος και ο Παύλος. «Η σκηνή εκτυλίσσεται στην ουράνια σφαίρα, και οι άνδρες βρίσκονται ανάμεσα σε δύο φοίνικες, που στη χριστιανική εικονογραφία αντιπροσωπεύουν την αθανασία, τη μετά θάνατον ζωή και τον παράδεισο, μεταξύ άλλων”.

Ο Χριστός στην εικόνα αυτή είναι πολύ διαφορετικός από μεταγενέστερες απεικονίσεις: δεν έχει γένια, τα μαλλιά του δεν είναι πολύ μακριά και φορά τήβεννο.

BBC News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ