ΤΑΤΟΥΛΗΣ – ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

ενπεΖυμώσεις οι οποίες διαμορφώνουν νέες ισορροπίες ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ που θα πραγματοποιηθεί  στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Στο επίκεντρό τους το αν, τελικώς, η ΝΔ θα κατέβει ενωμένη (δηλαδή και με Τατούλη και πιθανότατα Τζιτζικώστα) οπότε έχει σαφές προβάδισμα για να κερδίσει τη «μάχη» ή κατέβει διασπασμένη με κίνδυνο να χαθεί η ΕΝΠΕ.

Από την άλλη πλευρά μπλοκ μαζί με τους ανεξάρτητους Απόστολο Τζιτζικώστα και Θόδωρο Καρυπίδη αλλά και τους «πράσινους» Απόστολο Κατσιφάρα και Σταύρο Αρναουτάκη, επιχειρεί να δημιουργήσει ο Πέτρος Τατούλης, ενώ προ αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ η οποία αριθμεί 293 συνέδρους που εκλέγει τα 12 μέλη του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ (τα υπόλοιπα 13 είναι οι περιφερειάρχες) οι ισορροπίες διαμορφώνονται ως εξής:

-Η ΝΔ που έχει έξι περιφερειάρχες χωρίς τον Πέτρο Τατούλη μαζί με τις μειοψηφίες στα  Περιφερειακά Συμβούλια των περιφερειών που δεν εξελέγησαν «γαλάζιοι» αναμένεται να έχει περί τους 110 συνέδρους και να εκλέξει (το μέτρο είναι 25)  4 με 5 μέλη

-Οι δύο περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, μαζί με τις μειοψηφίες, αναμένεται να έχουν περί τους 70 συνέδρους και να εκλέξουν 3 μέλη στο Δ.Σ.

-Το ΠΑΣΟΚ με τους δύο περιφερειάρχες και τις μειοψηφίες στα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια, αναμένεται να έχει περί τους 45 συνέδρους και να εκλέξει 2 μέλη στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ

-Πέτρος Τατούλης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Θόδωρος Καρυπίδης αναμένεται να έχουν 45 συνέδρους και να εκλέξουν 2 μέλη στο Δ.Σ.

Κανένας την πλειοψηφία

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο κανείς δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία:

-Η ΝΔ εφόσον κατέβει με επικεφαλής τον Κώστα Αγοραστό θα έχει 11 μέλη (6 περιφερειάρχες και 5 που θα εκλεγούν από τη Γενική Συνέλευση)

-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 5 μέλη (δύο περιφερειάρχες και τρεις εκλεγμένους)

-Το ΠΑΣΟΚ θα έχει 4 μέλη (δύο περιφερειάρχες και δύο εκλεγμένους)

-Οι ανεξάρτητοι μαζί με τον Πέτρο Τατούλη θα είναι πέντε (τρεις περιφερειάρχες και δύο εκλεγμένοι)

Τα τρία σενάρια

-Εφόσον η ΝΔ κατέβει με ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν Απόστολος Τζιτζικώστας και Πέτρος Τατούλης (σ.σ. με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου επικεφαλής) τότε συγκεντρώνει 13 από τα 25 μέλη και εκλέγει πρόεδρο χωρίς, μάλιστα, στη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ

-Εφόσον η ΝΔ κατέβει χωρίς Τατούλη και Τζιτζικώστα τότε χρειάζεται δύο ψήφους να πάρει πλειοψηφία, που πιθανότατα, θα τους αναζητήσει στους τέσσερις του ΠΑΣΟΚ

-Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση εφόσον διαμορφωθεί αντινεοδημοκρατικό μπλοκ είναι πιθανόν η ΝΔ να χάσει την ΕΝΠΕ και να την κερδίσει είτε (το πιθανότερο) ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρένα Δούρου είτε κάποιος από τους ανεξάρτητους (Ο Π. Τατούλης έχει δηλώσει ενδιαφέρον σε αντίθεση με τον Α. Τζιτζικώστα).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ