ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΟΤΑΣήμερα Δευτέρα 6-10-2014 αντιπροσωπεία του συνδικάτου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν Λάρισας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της δίμηνης καμπάνιας που κάλεσε το ΠΑΜΕ με κατάληξη το μεγάλο συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Λάρισας  Απ. Καλογιάννη και κατέθεσε υπόμνημα με μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδικάτου «δυστυχώς από τη συζήτηση με τον κ. Δήμαρχο πέρα από τις γενικές τοποθετήσεις ότι είναι υπέρ του μονίμου προσωπικού, κατά των ΚΟΙΝΣΕΠ και των ιδιωτικοποιήσεων δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα συγκεκριμένα και επί του πρακτέου, κυρίως για το δήμο Λάρισας  στον οποίο έχει και την ευθύνη.

Άφησε ανοιχτό τις εργασιακές σχέσεις που θα εφαρμόσει (μπλοκάκια, αναθέσεις, κ.α.)επικαλούμενος τη λειτουργία των κοινωνικών δομών πάση θυσία και ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων, για τις δε ΚΟΙΝΣΕΠ είπε ότι είναι ενάντια, την ιδία ώρα όμως που ο αντιδήμαρχος πολιτισμού  πριν λίγες μέρες σε σύσκεψη   κάλεσε τους καθηγητές να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ για  να πάρουν τη δουλειά στις λέσχες πολιτισμού. Δεν δεσμεύτηκε για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την αναδρομική  εφαρμογή  της συλλογικής σύμβασης, την αναίρεση της προσφυγής στον Άρειο πάγο για ωφελούμενα χρήματα των εργαζομένων επικαλούμενος αποφάσεις των κυβερνήσεων, το νομοθετικό πλαίσιο και τη διοίκηση και πεπραγμένα της προηγουμένης δημοτικής αρχής».

Το Υπόμνημα

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον κ. Καλογιάννη αναφέρονται τα εξής:

Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα, πληρώνουμε αδρά  την αντιλαϊκή πολιτική.

Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης, Ε.Ε. και κεφαλαίου για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση δεν έχουν ολοκληρωθεί. Σε συνέχεια του Καλλικράτη, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που έχουν νομοθετηθεί και αποτελούν στρατηγικές τους κατευθύνσεις, προωθούν και νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Με την τροποποίηση του Καλλικράτη, με  τον νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προσδιοριστεί με το λεγόμενο  “Οδικό Χάρτη των ΟΤΑ” (124 αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, 49 εκ των οποίων σε άμεση υλοποίηση εντός των επόμενων 6 μηνών, όπως λένε).

Στεκόμαστε απέναντι στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στη κεντρική, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, υπέρ του κεφαλαίου από την Κυβέρνηση αλλά και από τους αιρετούς που υλοποιούν αυτήν την πολιτική, ανεξάρτητα αν εμφανίζονται με κομματική στήριξη ή ως ανεξάρτητοι εκλεγμένοι. Απέναντι στην ευρωενωσιακή πολιτική εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες. Απέναντι στη λεγόμενη αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων ΙΔΑΧ που θα πετάξουν χιλιάδες εργαζομένους στο δρόμο

Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό, την καταστολή και την επιθετικότητα που ξεδιπλώνεται απέναντι στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να δεχτούν την άγρια αντιλαϊκή  πολιτική

Δίνουμε  αγώνα  για την αποκάλυψη του ρόλου του αστικού κράτους, των θεσμών του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενισχύουμε  της κοινωνική συμμαχία των εργαζόμενων, με τα φτωχά στρώματα της πόλης και του χωριού, στο δρόμο της διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης  των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Αντιπαλεύουμε το σύνολο  της αντιλαϊκής πολιτικής  και  δημιουργούμε τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ανοίγοντας το δρόμο για τη δική μας εξουσία, που θα οργανώσει την οικονομία στη βάση των δικών μας αναγκών.

Στόχος μας είναι, ενιαία και συντονισμένα να οργανώσουμε την πάλη,  των εργαζομένων των Δήμων, των ΔΕΥΑ, της Περιφερειακής Διοίκησης και των οργανισμών τους,   για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης, σε σύγκρουση με την πολιτική της Κυβέρνησης και της Ε.Ε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

         Όλες οι υπηρεσίες να παρέχονται από τους ΟΤΑ. Καμιά ιδιωτικοποίηση (άμεση και έμμεση), καμιά εκχώρηση αρμοδιότητας. Έξω οι ΜΚΟ και οι Κοιν. Σ.Επ. από τους ΟΤΑ. Καμιά ΔΕΥΑ σε Ιδιώτη. Φτηνό και ποιοτικό νερό για το λαό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ΟΤΑ.

         Ιδιαίτερα για την διαχείριση των απορριμμάτων διεκδικούμε τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, τη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών με ολοκληρωμένες μελέτες χωρίς «άνωθεν» παρεμβάσεις, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

         Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

         Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.

         Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του λαού, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου (η κυβέρνηση υπόσχεται να ρίξει στο 15% τη φορολογία των επιχειρήσεων, όταν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία). Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών. Άμεση μείωση των τιμολογίων νερού κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

         Κοινωνικές υπηρεσίες και δομές χωρίς τροφεία και ανταποδοτικότητα, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.

Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.

Όχι στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Όχι στους φόρους και τα χαράτσια που συνθλίβουν τα εισοδήματα μας

Άμεση χρηματοδότηση των δήμων για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών αναγκών υπηρεσιών και δομών. Επιστροφή του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων των 9 περίπου δις στην Τοπική Διοίκηση που αυθαίρετα παρακρατούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Άμεση της ΣΣΕ εργασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου Λαρισαίων.

Πρόσληψη μόνο μόνιμου προσωπικού στο Δήμο μας με προτεραιότητα στους Παιδικούς Σταθμούς και την καθαριότητα

Να αρθεί η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Να σταματήσει τώρα κάθε ανάθεση εργασιών σε ΚοιΝΣεΠ, ΜΚΟ, σε ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναμονής.

Παίρνουμε τον αγώνα αυτό στα χέρια μας, δεν εμπιστευόμαστε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες τύπου ΠΟΕ ΟΤΑ, και τις πλειοψηφίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλίσου  που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, που στήριξαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που συμμαχούν με  δημάρχους που υπηρετούν αυτή την πολιτική, κρύβοντας τις ευθύνες τους και το ρόλο τους. πρέπει να ορθώσουμε τείχος

Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση σε όσους σφαγιάζουν καθημερινά τις ζωές μας. Να νιώσουν την ανάσα μας, να αισθανθούν την πίεση μας. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Δεν πάμε για να ανακόψουμε μόνο την επίθεση!

Πάμε και για να αποσπάσουμε, να κερδίσουμε. Από εμάς εξαρτάται!

Να ετοιμαστούμε για μεγάλο αγώνα,  ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους όλης της χώρας στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την 1η Νοέμβρη, στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ