ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

trwΗ Γκαλ Σαρόν εκπλήσσει με τις δεξιότητές της στα όπλα. Ξέρει να τα χειρίζεται εξίσου καλά με τα «όπλα» της στην κουζίνα, παραδέχεται. Αστυνομικός, σύζυγος και μητέρα τριών αγοριών δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να νιώθει ετοιμοπόλεμη, φροντίζοντας παράλληλα τα συζυγικά και οικογενειακά της καθήκοντα.

Στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της θητείας, εκπαίδευε τους στρατιώτες πώς να χειρίζονται τα αυτόματα ΑΚ47, γνωστά ως καλάσνικοφ, καθώς και τα Γκαλίλ – από τα πρότυπα τουφέκια επιθέσεων που χρησιμοποιούνται στις αμυντικές δυνάμεις. Μετά τον Στρατό μπήκε στην Αστυνομία και ως ντετέκτιβ ανέλαβε ενεργό ρόλο σε δύσκολες επιχειρήσεις. Χρειάστηκε να μεταμφιεστεί σε νοσοκόμα και για μία ολόκληρη εβδομάδα να «εργαστεί» σε κεντρικό νοσοκομείο του Τελ Αβίβ προσπαθώντας να εντοπίσει έναν βιαστή που είχε γίνει εφιάλτης για τις συναδέλφους της. Εχει επίσης παρακολουθήσει τις κινήσεις ενός εμπόρου ναρκωτικών ώστε να ανακαλύψει πού κρύβει το εμπόρευμα.

Στην Κρήτη ήρθε με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών, στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Γυναικών Αστυνομικών από ολόκληρο τον κόσμο που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 1-5 Οκτωβρίου στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. Εκπρόσωποι από 62 χώρες (μέχρι και από τη Βραζιλία) έδωσαν το «παρών» με σκοπό να συζητήσουν για το επάγγελμα της γυναίκας αστυνομικού, να καταγράψουν θέσεις και απόψεις και να επικεντρωθούν στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα θέματα που αποτελούν τη μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η ενδοοικογενειακή βία, το trafficking, τα ναρκωτικά, το εμπόριο οργάνων και η παιδική πορνεία. Το συνέδριο είχε μια φεμινιστική νότα, με απώτερο σκοπό την καλύτερη οργάνωση των γυναικών μέσα σε έναν ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο.

«Γνωρίζεις ότι οι γυναίκες αστυνομικοί δεν είμαστε περισσότερες από ένα ποσοστό της τάξεως του 20% παγκοσμίως; Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν όπως και οι άνδρες. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως και καλύτερα», λέει η Γκαλ Σαρόν.

Είναι απόγευμα Πέμπτης και η εικόνα στη ρεσεψιόν του πολυτελούς all inclusive ξενοδοχείου «Imperial Belvedere» προκαλεί τα βλέμματα των ανυποψίαστων τουριστών. Ανάμεσα στις ορδές Ρώσων, Πολωνών και Αγγλων που κυκλοφορούν με τα βραχιολάκια στον καρπό (είναι αυτά που σου επιτρέπουν να καταναλώνεις ελεύθερα όση ποσότητα θες σε εστιατόρια και μπαρ της επιχείρησης) μια ντουζίνα από αιθέριες υπάρξεις με στολές πάνω στις οποίες είναι κρεμασμένα άλλου τύπου… βραχιόλια λειτουργεί ως ατραξιόν. Ευκαιρία για μια ακόμα αναμνηστική φωτογραφία, σκέφτονται κάποιοι τουρίστες και σπεύδουν να πλασαριστούν δίπλα στις καλλίγραμμες πλην ειδικά εκπαιδευμένες γυναίκες. Ωστόσο η εκδήλωση είναι πριβέ.

Εκπρόσωποι από 62 χώρες (μέχρι και από τη Βραζιλία) έδωσαν το «παρών» με σκοπό να συζητήσουν για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αστυνομικοί.

Το συνέδριο είχε μια φεμινιστική νότα, με απώτερο σκοπό την καλύτερη οργάνωση των γυναικών μέσα σε έναν ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ