ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

GFTΑν θέλετε το παιδί σας να βελτιωθεί στην ανάγνωση, τότε δεν έχετε παρά να το πάτε μια βόλτα στο κολυμβητήριο ή στο πάρκο, λένε οι επιστήμονες.

Θα μπορούσε μια βόλτα στο γήπεδο του τένις, στο κολυμβητήριο ή στο πάρκο της γειτονιάς να έχει εξίσου ευεργετικό ρόλο στις μαθησιακές επιδόσεις με μια επίσκεψη σε μια δημόσια βιβλιοθήκη; Θετικά απαντούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που πραγματοποίησαν νέα έρευνα για την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην εγκεφαλική λειτουργία και ειδικότερα στις μαθησιακές δεξιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γυμνάζονται έχουν καλύτερες γλωσσικές ικανότητες συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος των μαθητών, οι οποίοι ασκούνταν συστηματικά, αντιδρούσε πιο γρήγορα όταν διάβαζαν. Το πιο εντυπωσιακό, δε, ήταν ότι τα παιδιά αυτά είχαν καλύτερες επιδόσεις, ακόμη και όταν κλήθηκαν να κάνουν ανάγνωση προτάσεων, που περιείχαν γραμματικά λάθη.

«Πολλές μελέτες, που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν επανειλημμένα δείξει την επίδραση που έχει η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στη γνωστική απόδοση», εξήγησε ο Charles Hillman, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι τα νέα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να εξηγήσουν τους λόγους που τείνουν να είναι πιο έξυπνοι οι άνθρωποι οι οποίοι γυμνάζονται.

vita.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ