ΚΚΕ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΕΥΠ  ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

κκεΕρώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση θέσεων πρακτικής άσκησης οι σπουδαστές της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Λάρισας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:

Τεράστια προβλήματα δημιουργεί στην φοίτηση των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας (τμήμα νοσηλευτικής και ιατρικών εργαστηρίων) η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ενιαίας διοίκησης του πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για περικοπή των θέσεων πρακτικής των σπουδαστών. Έτσι ενώ μέχρι σήμερα και στα δύο νοσοκομεία έκαναν την πρακτική τους άσκηση 112 σπουδαστές, με τη συγκεκριμένη απόφαση θα κάνουν μόλις 35.

Από τη πλευρά της διοίκησης η συγκεκριμένη πράξη 4-9-2014 αιτιολογείται ως «έλλειψη ρευστότητας». Συνέπεια αυτής της ενέργειας είναι αφενός η καθυστέρηση αποπεράτωσης των σπουδών, αφετέρου η οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν οι σπουδαστές προκειμένου να αποπερατώσουν την πρακτική τους, κατά συνέπεια τις σπουδές τους. και βέβαια το πρόβλημα θα εκδηλωθεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα όταν θα χρειαστεί να κάνουν την πρακτική τους και άλλοι σπουδαστές.

Η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι απόρροια της πολιτικής που ασκείται και στο χώρο της παιδείας όπως και στην υγεία, αλλά και στο σύνολο, που κριτήριο για το κράτος των όποιων παροχών είναι το κόστος.

Έτσι ως κόστος αντιμετωπίζονται και οι σπουδαστές που παίρνουν 176 ευρώ ως «πρακτικάριοι» τα οποία ούτε με ψίχουλα δεν ισοδυναμούν, αφού για τη Κυβέρνηση και την Ε.Ε. οι κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετωπίζονται ως δαπάνες που πρέπει να περικοπούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου:

Να απορροφηθούν όλοι οι σπουδαστές στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Δ.Σ. των νοσοκομείων για περικοπή του 90% των σπουδαστών που θέλουν να κάνουν πρακτική.

Να καταβάλλεται ως αμοιβή το 80% του μισθού του κανονικού εργαζόμενου στους σπουδαστές και η ασφάλιση να γίνεται από την πρώτη ημέρα και τα ένσημα να είναι συντάξιμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ