ΣΕ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΚΑΡΛΑ

ψυρραςΟ βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θ. Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος, για την αποξήρανση στην οποία οδηγείται και πάλι η λίμνη Κάρλα λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:

«Το 1962 αποφασίστηκε η ολική αποξήρανση της Κάρλας. Το Δεκέμβριο του 2000 εκδόθηκε ΚΥΑ που προέβλεπε τον επαναπλημμυρισμό 38.000 στρεμμάτων μέσω της κατασκευής ενός τεχνητού ταμιευτήρα. Μόλις το 2009 ξεκίνησε η πλήρωση της λίμνης με νερό. Ωστόσο, ο σχεδιασμός για την ανασύσταση της λίμνης δεν προέβλεψε την εξασφάλιση της ποιότητας του νερού που θα εισέρχεται σε αυτή, με αποτέλεσμα να ανακύψει σοβαρό πρόβλημα ευτροφισμού από βιομηχανικά και κτηνοτροφικά λύματα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ (ευρωπαϊκής χρηματοδότησης) για έργα που είτε δεν έχουν ακόμα παραδοθεί είτε δεν είναι αποδοτικά είτε δεν συντηρούνται επαρκώς, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν. Για παράδειγμα, εδώ και πολλούς μήνες έχει χαλάσει ένα κρίσιμο αντλιοστάσιο. Δεν υπάρχουν χρήματα για να επιδιορθωθεί, με αποτέλεσμα να μην εισρέει νερό.

Κατά πρόσφατη δήλωση της Προέδρου του φορέα διαχείρισης, κ. ΙφιγένειαςΚαγκάλου, «Η Κάρλα περνά σήμερα μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της. Η πτώση της στάθμης του νερού είναι τραγική. Θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να έχει ένα μέτρο νερό και αυτή τη στιγμή έχει μόλις 20-30 εκατοστά, πολύ κάτω από το οικολογικό όριο. Κάποτε χρησιμοποιούσαμε σκάφος για να επισκεφθούμε όλα τα σημεία της Κάρλας και να κάνουμε δειγματοληψίες. Σήμερα πηγαίνουμε με τα πόδια. Τόσο δραματική είναι η κατάσταση… το κύριο θέμα είναι η κωλυσιεργία στα έργα που τροφοδοτούν τη λίμνη. Ενώ έχουν τελειώσει οι περισσότερες εργολαβίες, υπάρχει σοβαρό θέμα στη λειτουργία και συντήρησή τους».

Ο φορέας διαχείρισης ζητά την τροφοδότηση της λίμνης με νερό από τον Πηνειό από την πρώτη κιόλας ημέρα της περιόδου τροφοδοσίας (15 Οκτωβρίου – 15 Απριλίου), χωρίς καθυστέρηση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Την επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία του αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στον κόμβο της Πέτρας και την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων έργων.

Επειδή το μεγαλόπνοο σχέδιο «αναγέννησης» της Κάρλας εξελίχθηκε σε μια θλιβερή ιστορία λαθών, αστοχιών και ασυνεννοησίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Επειδή οι παράμετροι έχουν διαφοροποιηθεί πολύ, ώστε να απαιτείται επειγόντως αποκατάσταση, πριν ολοκληρωθεί η ανασύστασή της.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης και ολοκλήρωσης των έργων;

2)  Πότε θα ξεκινήσει η τροφοδότηση της λίμνης με νερό από τον Πηνειό;

3) Θα επισπευτούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στον κόμβο της Πέτρας;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ