ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛ ΣΤΟ Π.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

περιφερειακόθεσσαλιαςΗ Διοίκηση του ΕΚΝΛ, θα παραστεί την Τρίτη 14 Οκτώβρη 2014, στις 6 μ.μ, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ζητώντας τα μέλη του να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το  υπόμνημα για την προστασία των ανέργων που κατέθεσε. Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

“Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, ζητά να θέσετε για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου 2014, στην οποία θα παραστεί, το παρών υπόμνημα της με μια αιτήματα για την προστασία των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας σε τομείς που έχουν ελλείψεις και είναι απαραίτητοι για τις κοινωνικές ανάγκες.

Είναι γνωστό ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η βάρβαρη επίθεση της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε και του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των ανέργων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών, βυθίζουν όλο και περισσότερους στην ανεργία και τη φτώχεια.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αγωνίζεται να σταματήσουν να πληρώνουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών, προκειμένου να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι καπιταλιστές. Αγωνίζεται για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας προς όφελος της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην κατεύθυνση αυτή, απορρίπτοντας την ελεημοσύνη των εκμεταλλευτών τους που τους κατάντησαν άνεργους και φτωχούς, διεκδικεί ένα πλαίσιο άμεσων αιτημάτων για την προστασία των ανέργων, των απλήρωτων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως και των οικογενειών τους, τόσο απο την κυβέρνηση και το κεντρικό κράτος, όσο και από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και από τις δημοτικές αρχές.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διεκδικούμε πέρα από την στήριξη των γενικότερων αιτημάτων μας προς την κυβέρνηση, να δώσει λύσεις με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα εξής αιτήματα:

  1. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά στους Παιδικούς Σταθμούς. Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών σταθμών όλα τα παιδιά των οικογενειών που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη και σταθερή δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. Καθημερινό δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές στα δημόσια σχολεία.
  3. Εξασφάλιση του δωρεάν εμβολιασμού όλων των παιδιών, αλλά και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όσες φορές χρειάζεται.
  4. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
  5. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και απλήρωτων, όπως και των μαθητών, σπουδαστών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (υπεραστικό και αστικό ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, καράβια), μείωση κατά 50% των εισιτηρίων για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
  6. Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια, όχι στην εκχώρηση του οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  7. Πάγωμα των χρεών στην περιφέρεια, δήμους, δημόσιο, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις για ανέργους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 € και μέχρι 150 τ.μ για τη λαϊκή 4μελή οικογένεια (200.000 € και 100 τ.μ για το ζευγάρι).
  8. Να ενοικιασθεί ένα από τα κλειστά ξενοδοχεία της Λάρισας, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου Λάρισας, για τις ανάγκες στέγασης, όσων αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο και τους γίνεται έξωση.
  9. Να ενοικιασθούν με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας  και του Δήμου Λάρισας, κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν σπουδαστές, παιδιά ανέργων ή φτωχών οικογενειών που σπουδάζουν στην πόλη μας και δεν καλύπτονται από τις σπουδαστικές εστίες.
  10. Δημιουργία κρατικής αγοράς, που θα συγκεντρώνει και θα διαθέτει τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και υγιεινής σε ανέργους, απλήρωτους, μερικώς απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  11. Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσης του. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν επίσης νέες εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Φαλάνης, Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης.
  12. Κατασκευή νέων σπουδαστικών εστιών για τους σπουδαστές του ΤΕΙ και της Ιατρικής-Βιοχημείας, που θα καλύψουν δωρεάν την ανάγκη στέγασης πολλών σπουδαστές.
  13. Καμία απόλυση συμβασιούχων, αλλά μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όχι με ελαστικές μορφές εργασίας και τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Κανένας εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ και να πληρώνεται κάθε μήνα, να έχει πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  14. Άμεσα μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους εργασίας.
  15. Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
  16. Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με ευθύνη του κράτους.
  17. Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κέντρα Υγείας στην πόλη της Λάρισας με ευθύνη του κράτους.
  18. Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
  19. Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και για τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, κατασκευή του κτιρίου της σχολής Βιοχημείας.
  20. Κατασκευή νέων κτιρίων του ΙΚΑ Λάρισας και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
  21. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ