ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 180 – ΑΦΗΣΕ ΑΦΩΝΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΝ

66oΠρόταση έκπληξη έκανε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που όσοι την άκουσαν στο επιτελείο του Μαξίμου,  έμειναν άφωνοι.

Η πρόταση του Βενιζέλου έχει ως εξής: «Δεν χρειάζονται 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος, Μπορεί και με λιγότερους»

Αρχικά νόμιζαν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το είπε σαν αστείο, αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι σοβαρολογούσε.

Το σκεπτικό του Βενιζέλου είναι το εξής:

Στο άρθρο 32 του Συντάγματος ορίζεται ότι στην τρίτη προσπάθεια εκλογής του Προέδρου απαιτείται να ψηφίσει η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του ΌΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Αν λάβουμε ως όλον τους 300 βουλευτές, η πλειοψηφία τους είναι οι 180.

Όμως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι δεν είναι  Δημοκρατικό να λογίζονται στο ΟΛΟΝ και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, γιατί είναι προφυλακισμένοι και κυρίως γιατί η εισαγγελέας δεν τους επιτρέπει να παραστούν στις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Κατά τον κ. Βενιζέλο δεν αποτελούν μέρος του ΟΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ

Έτσι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους 300, οι 8 βουλευτές της Χ.Α. που βρίσκονται στος φυλακές. Άρα το ΟΛΟΝ γίνεται 292 βουλευτές, και τα τρία πέμπτα είναι 175 βουλευτές.

Με αυτά τα δεδομένα, για την εκλογή του Προέδρου χρειάζεται να ηφίσουν υπέρ 175 βουλευτές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν και ο εμπνευστής των ομοιόμορφων ψηφοδελτίων που τελικά ήταν ομοιόμορφα μεν, αλλά δίχρωμα δε, για να εντοπιστούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν ήταν στη γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Το Σύνταγμα προέβλεπε ομοιόμορφα, αλλά όχι ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια, και αυτό το εντόπισε ο κ. Βενιζέλος τότε.

usay.gr

Σ.Σ. Είναι απορίας άξιο πώς ένας συνταγματολόγος, όπως ο κ. Βενιζέλος, έκανε τέτοια γκάφα (αν ισχύουν όσα αναφέρει το παραπάνω ρεπορτάζ από το usay.gr), αφού από τη μια προφυλακισμένα είναι συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, από τα οποία δεν έχουν αφαιρεθεί πολιτικά δικαιώματα, και από την άλλη, το κόμμα τους δεν έχει τεθεί εκτός νόμου.

Ακόμη και στην περίπτωση, που αφαιρεθούν τα πολιτκά δικαιώματα των 8 προφυλακισμένων, κανείς δεν τους εμποδίζει να παραιτηθούν και να πάρουν τις θέσεις τους κάποιοι άλλοι.  

Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον συνταγματική εκτροπή σκέφτεται ο κ. Βενιζέλος…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ