ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΩΝ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Ανακοίνωση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων και της σωματειακής επιτροπής

σμλαρισαO Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας και η σωματειακή επιτροπή των εργαζομένων στα ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ, όσον αφορά τις εξελίξεις με το επικείμενο δικαστήριο της Τρίτης 14 Οκτώβρη 2014, όπου εκδικάζεται το αίτημα της ειδικής εκκαθάρισης της επιχείρησης, ανακοινώνουν τα εξής:

→ Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το Σωματείο μας δεν έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ, ούτε έχει προτρέψει μερίδα εργαζομένων να το κάνουν. Όσοι συνάδελφοι εργαζόμενοι, έχουν παρακολουθήσει κατά καιρούς τις Γενικές Συνελεύσεις, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις φήμες που διαδίδονται, όχι τυχαία κατά τη γνώμη μας, ότι το σωματείο μας έχει προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Στόχος είναι να συκοφαντηθεί το Σωματείο στα μάτια των εργαζομένων, ότι θέλουμε η εταιρεία να πτωχεύσει και οι εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο. Δεν φταίει το σωματείο συνάδελφοι για την κατάσταση που βρίσκεστε σήμερα. Εμείς θέλουμε να δουλεύουμε και να αμειβόμαστε για την δουλειά που προσφέρουμε και να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς. Δεν έκλεισαν δεκάδες επιχειρήσεις στο κλάδο αλλά και γενικότερα το προηγούμενο διάστημα επειδή φταίνε τα σωματεία. Οι εργοδότες κλείνουν και ανοίγουν όποτε και με όποιες συνθήκες θέλουν τις επιχειρήσεις τους, χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους σαν πιόνια, αξιοποιώντας βέβαια το φόβο και την ανοχή των εργαζομένων.

→ Η συκοφαντία και η προπαγάνδα ενάντια στο σωματεία, γίνεται από συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι πρωτοστατούν στο να μαζέψουν υπογραφές, προκειμένου να τις καταθέσουν στο δικαστήριο την ερχόμενη Τρίτη, με σκοπό η διαδικασία της εκκαθάρισης να διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Αυτό δεν το λένε όμως στους εργαζόμενους που τους καλούν να υπογράψουν την «ειδική εντολή – εξουσιοδότηση», με την οποία εξουσιοδοτείται συγκεκριμένος δικηγόρος, για να « ασκήσει για λογαριασμό τους αυτοτελή αίτηση υπαγωγής της εργοδότριάς τους εταιρείας ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106ιαΠτΚ ή/και πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της τελευταίας επί της ήδη υποβληθείσας υπ’  άριθμ. καταθ. 198/2014 αιτήσεως ειδικής εκκαθάρισης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας (εκούσια δικαιοδοσία, το περιεχόμενο της οποίας γνωρίζουμε πλήρως και η οποία αίτηση εκδικάζεται την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 ……………………»

Πόσοι από τους εργαζόμενους που υπογράφουν γνωρίζουν στα αλήθεια, τι γράφει η αίτηση ειδικής εκκαθάρισης;

Γιατί αν γνωρίζουν κανένας εργαζόμενος δεν θα υπέγραφε να παραταθεί ο Γολγοθάς του για 2 χρόνια ακόμα. Συγκεκριμένα, η Αίτηση ειδικής εκκαθάρισης, στην σελ.6, στην δήλωση του δικηγόρου κ.Ψάλτη, ο οποίος προτείνεται να είναι και ο εκκαθαριστής της Ειδικής Εκκαθάρισης, στην παράγραφο β), αναφέρει «Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η λύση του προβλήματος με τον παραπάνω τρόπο εκκαθάρισης (μεταβίβαση της εταιρίας μας στην εταιρεία του κ. Σανίδα), τότε ο προϋπολογισμός εκκαθάρισης θα ανέλθει στο ποσό των 200.000,00 €, ο δε χρόνος περαίωσης αυτής υπολογίζω ότι θα διαρκέσει 2 χρόνια περίπου». Να σημειωθεί ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπαίνει και η τυχόν παράταση που μπορούν να πάρουν.

Όλα αυτά δεν λέγονται στους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν. Αυτό που αναφέρεται ως επιχείρημα για να τους πείσουν να υπογράψουν, είναι η γνωστή τακτική «αν θες να έχεις και αύριο δουλειά υπέγραψε, γιατί το σωματείο κάνει πόλεμο να πτωχεύσει η επιχείρηση κι εμείς θέλουμε να μείνει ζωντανή και να σε πάρουμε με τον καινούργιο εργοδότη». Τώρα το πόσο μπορεί να πείσει – φοβίσει αυτό το επιχείρημα, είναι στην ευχέρεια των εργαζομένων, τι έχουν καταλάβει 2 χρόνια τώρα, κατά πόσο εμπιστεύονται τους ίδιους που τους παρότρυναν να υπογράψουν τις μειώσεις των μισθών τους και άλλα πολλά, για να σωθεί η επιχείρηση και να έχουν δουλειά….

 

 

→ Στην σελίδα 4, παράγραφο 4 στην ίδια αίτηση αναφέρεται η αναγκαιότητα να «ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Πτωχ. Κώδικα, ούτως ώστε να παρεμποδιστεί και να αποκλειστεί κάθε περίπτωση αλλοίωσης της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας μας ….και επειδή υπάρχει κατεπείγουσα περίπτωση, ζητούμε με την  παρούσα Αίτησή μας, να εκδοθεί Προσωρινή Διαταγή που θα απαγορεύει κάθε Πράξη Εκτελέσεως, μέχρι και την έκδοση Απόφασης επί των ζητουμένων Προληπτικών Μέτρων».

Κοινώς, αυτό που ζητάνε, είναι να σταματήσουν πλειστηριασμοί και εξώσεις από προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων αντίστοιχα.

Αυτό χαρακτηρίζεται κατεπείγουσα περίπτωση. Οι εργαζόμενοι και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή δεν είναι κατεπείγουσα περίπτωση… Αυτοί μπορούν να περιμένουν 2 χρόνια για να δουν τι θα γίνει. Αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες της εργοδοσίας που αιτείται να μην αλλοιωθεί η περιουσία της επιχείρησης. Για το πώς θα ζήσουν εκατοντάδες οικογένειες τα 2 αυτά χρόνια που θα περιμένουν την εκκαθάριση δεν γίνεται λόγος πουθενά….

→ Και τέλος, για να δούμε ποιοι είναι στα αλήθεια αυτοί που πρωτοστατούν στο να πάρει παράταση 2 χρόνια αυτή η κατάσταση; Είναι αυτοί που βάφτισαν τους εαυτούς τους εκπρόσωπους των εργαζομένων, που δεν εκλέχτηκαν από πουθενά, από καμία Γενική Συνέλευση, από κανένα εργαζόμενο της επιχείρησης. Είναι αυτοί που 2 χρόνια τώρα εκβίαζαν τους εργαζόμενους να δεχτούν ότι τους πρότεινε η εργοδοσία, είναι τα γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας, που έρχονταν στις Γενικές Συνελεύσεις με κασσετοφωνάκια, αυτοί που περνούσαν σαν ποντίκια από τις Απεργιακές συγκεντρώσεις για να καταγράψουν ποιοι εργαζόμενοι απεργούν και κατεβαίνουν στις πορείες, αυτοί που όταν οι εργαζόμενοι ήταν έξω στις πόρτες των καταστημάτων και διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, οι συγκεκριμένοι ήταν από την μέσα την πλευρά και αγωνιούσαν για την δυσφήμιση της επιχείρησης. Είναι αυτοί που έρχονται μάρτυρες στα δικαστήρια ενάντια στους εργαζόμενους.

Τα ονόματα των οποίων δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Οι εργαζόμενοι των ΣΜ Λάρισα τους γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό δεν πρέπει να τους ξαναεμπιστευτούν, γιατί έχουν δώσει εξετάσεις στην εργοδοσία το προηγούμενο διάστημα και έχουν αποδείξει ότι μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν εκπροσωπούν. Άλλωστε  τους γνωρίζει καλά και η τοπική κοινωνία της Λάρισας και των περιχώρων, μιας και πρόκειται για υποψήφιους και κάποιοι από αυτούς πλέον εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αγωνιστικών κατά τα άλλα παρατάξεων, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τα κοινά από κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, όταν τέτοιο πνεύμα και πόσο μάλλον πράξεις δεν είχαν ούτε θα αποκτήσουν ποτέ για τους ίδιους τους συναδέλφους τους, πόσο μάλλον για το κοινωνικό σύνολο.

O Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας και η σωματειακή επιτροπή των εργαζομένων στα ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ, καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους ανθρώπους της εργοδοσίας. Να εμπιστευτούν το Σωματείο τους που 2 χρόνια τώρα, παρά τις λάθος επιλογές τους αταλάντευτα και ακούραστα τους στηρίζει. Την σωματειακή τους επιτροπή που η ίδιοι μέσα από Γενική Συνέλευση έχουν εκλέξει, συνάδελφοι που έχουν δεχτεί ασταμάτητο πόλεμο 2 χρόνια τώρα κι όμως αντέχουν και συνεχίζουν να παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα, που είναι και συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: σε περίπτωση εκκαθάρισης της επιχείρησης, αυτό να γίνει σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται 2-4 μήνες, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν γρήγορα τα πράγματα για τους εργαζόμενους. Να ξέρουν κι αυτοί τι θα κάνουν, να μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα περνάει, τόσο η επιχείρηση οδηγείτε σε ευτελή απαξίωσή της. Κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα βγει σε καλό των εργαζομένων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ