GOOGLE: Η ΕΥΡΩΠΗ «ΣΒΗΝΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ενδιαφέροντα στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα η Google για το πώς έχουν εκμεταλλευτεί οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να «εξαφανιστούν» από τις μηχανές αναζήτησης

googleΠέντε μήνες απ’ όταν η Ευρώπη έδωσε το «δικαίωμα στη λήθη» στους πολίτες της, το δικαίωμα δηλαδή να «εξαφανίζονται» από το ίντερνετ, αφαιρώντας τους συνδέσμους που θίγουν ή προσβάλλουν τα προσωπικά τους δεδομένα, η Google έχει μπει για τα καλά στο «χορό» της διαγραφής ανεπιθύμητων links και παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία για την εφαρμογή του μέτρου.

Από τον περασμένο Μάιο, η μηχανή αναζήτησης έχει δεχτεί αιτήσεις αφαίρεσης 500.000 links. Μέχρι σήμερα η Google έχει 170.706 Url (41,8%) ενώ διατηρεί άλλα 237.736 links (58,2%)

Πρώτη στις διαγραφές είναι η Γαλλία με 28.912 αιτήσεις για 80.168 urls. Ακολουθεί από κοντά η Γερμανία με 24.979 αιτήματα για 88.883 συνδέσμους. Την πεντάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία.

Όσο για την Ελλάδα; από τη χώρα μας έχουν κατατεθεί 799 αιτήματα για κατάργηση 2.995 διευθύνσεων.

Το Facebook είναι αυτό που έχει επηρεαστεί περισσότερο απ’ αυτή την κατάσταση, με 3.332 συνδέσμους που αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο. Στη δεύτερη θέση έρχεται η ιστοσελίδα profileengine.com, ένα κοινωνικό δίκτυο που λειτουργεί ως μηχανή αναζήτησης (3.289 links) και ακολουθεί το YouTube με 2.392 links.

Εκπρόσωπος της Google, ο Ματ Κόλμαν, δήλωσε ότι αυτή η νέα λειτουργία της υπηρεσίας θα ανανεώνεται αυτόματα καθημερινά, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει το κόστος ή των αριθμό των ανθρώπων που απασχολεί η εταιρεία για να διαχειριστεί τις αιτήσεις.

Οι μηχανές αναζήτησης μπορεί να υποχρεωθούν να αφαιρέσουν τους συνδέσμους ακόμα και αν η πληροφορία παραμένει στην ιστοσελίδα που αρχικά δημοσιεύθηκε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε τον περασμένο Μάιο ότι οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να καταργήσουν τους συνδέσμους που είναι παρωχημένοι ή παρέχουν άσχετες πληροφορίες, όταν ένας Ευρωπαίος πολίτης το ζητήσει. Οι μηχανές αναζήτησης μπορεί να υποχρεωθούν να αφαιρέσουν τους συνδέσμους ακόμα και αν η πληροφορία παραμένει στην ιστοσελίδα που αρχικά δημοσιεύθηκε.

Στην έκθεση της, η Google παρουσίασε και μια σειρά από ανώνυμα παραδείγματα από πληροφορίες που της ζητήθηκε να αφαιρεθούν, αναδεικνύοντας το εύρος των πληροφοριών τις οποίες οι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν εκτεθειμένες στο ίντερνετ – και πώς το δικαίωμα κάποιου να «ξεχαστεί» μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου ή του λόγου γενικότερα.

Σε μια περίπτωση, στην Ελβετία, «ένας επαγγελματίας από τον οικονομικό χώρο ζήτησε να αφαιρεθούν πάνω από δέκα σύνδεσμοι που ανέφεραν τη σύλληψη και την καταδίκη του για ένα οικονομικό έγκλημα.» Η Google έγραψε, «δεν αφαιρούμε τις σελίδες από τα αποτελέσματα αναζήτησης».

Σε άλλες περιπτώσεις, η Google αποδέχτηκε αιτήσεις, σε μια προσπάθεια να προστατέψει θύματα εγκληματικών ενεργειών, όπως αυτή ενός θύματος βιασμού από το Βέλγιο, που ζήτησε την αφαίρεση του συνδέσμου μιας εφημερίδας, στον οποίο αναφερόταν στο έγκλημα.

left.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ