«ΓΑ@@ΤΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ» – ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ 447 ΤΗΣ AIR FRANCE

481Ακούγεται και είναι μια τραγικά κυνική διαπίστωση, αλλά όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες στο «μαύρο κουτί» συνομιλίες της μοιραίας πτήσης 447 της Air France, η τελευταία κουβέντα – ουρλιαχτό ενός εκ των κυβερνητών του αεροσκάφους ήταν: «Γ@@ώτο, είμαστε νεκροί».

Το Airbus 330 συνετρίβη τη νύχτα της 31ης Μαίου προς 1η Ιουνίου, του 2009, στον Ατλαντικό Ωκεανό, εκτελώντας πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι. Χάθηκαν 228 άνθρωποι σε κείνη την τραγωδία. Τα ερωτήματα για τα ακριβή αίτια της συντριβής είναι ακόμα πολλά.

Ωστόσο το «Vanity Fair» του Οκτωβρίου, αποκαλύπτει τους τελευταίους διαλόγους των πιλότων, αλλά και κάποια άγνωστα στοιχεία για τη μοιραία πτήση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, Αλέν Μπουγιάρ, δύο από τους τρεις πιλότους είχαν πάει για ύπνο. Ένας από τους δύο ήταν ο πρώτος και πλέον έμπειρος κυβερνήτης, ο 58χρονος Μαρκ Ντιμπουά, που πήγε να ξεκουραστεί για μια ώρα, διότι είχε κοιμηθεί ελάχιστα στο Ριο, καθώς ήταν μαζί με τη φίλη του. Αυτό συνέβη ένα 15λεπτο πριν το αεροπλάνο συναντήσει ισχυρή καταιγίδα και αρχίσει να χάνει ύψος.

Κατά τον Μπουγιάρ, αν ο Ντιμπουά καθυστερούσε για 15 λεπτά την αποχώρησή του από το πιλοτήριο, ίσως η κατάληξη να ήταν διαφορετική. Ωστόσο είναι βέβαιο πως ο δεύτερος κυβερνήτης ο 37χρονος Ντέιβιντ Ρόμπερτ πήγε στο πόστο του, λίγο μετά την αποχώρηση του συναδέλφου του και ήταν μαζί με τον 32χρονο Πιέρ Σεντρίκ Μπονίν.

Η αποχώρηση του Ντιμπουά από τον θάλαμο διακυβέρνησης δεν είναι κόντρα στους κανονισμούς, αλλά…

Ο πρώτος κυβερνήτης ξαναμπήκε στο πιλοτήριο 1.38 λεπτά πριν τη συντριβή, αλλά ήταν ήδη αργά, καθώς το αεροπλάνο είχε παρουσιάσει βλάβη και έχανε ύψος.

Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες τους, ο 37χρονος πιλότος Ντέιβιντ Ρόμπερτ ακούγεται να λέει «Σκατά, θα συντριβούμε! Δεν είναι αλήθεια! Τι συμβαίνει;» Μετά από λίγα λεπτά ακούγεται ξανά μια φωνή που ανήκει είτε στον Ρόμπερτ είτε στον 32χρονος Πιέρ Σεντρίκ Μπονίν να λέει «Γα@@το, είμαστε νεκροί».

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ημέρες για να βρεθούν τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus και περίπου δύο χρόνια για να ανασυρθούν από τον βυθό οι σοροί των επιβαινόντων και τα μαύρα κουτιά της πτήσης.

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ