ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Τι αναφέρεται σε επιστολές που απέστειλε η Δ.Α. σε καταστηματάρχες και πωλητές λαϊκών αγορών

skoypidi kyriakhΚαμπάνια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για να διατηρηθεί ο δήμος Τυρνάβου καθαρός ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα η νέα δημοτική αρχή ζητώντας τη συνεργασία όλων των δημοτών κυρίως στο θέμα της εναπόθεσης απορριμμάτων.

Σε επιστολή που απέστειλε στους επαγγελματίες η δημοτική αρχή και η οποία εντός των επομένων ημερών θα μοιραστεί και πόρτα – πόρτα αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου και οι υπηρεσίες της για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, ζητάμε την έμπρακτη συνεργασία σας.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου, υποχρέωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι  η συλλογή, αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων. Το σημερινό πρόγραμμα αποκομιδής, στο κέντρο της πόλης,  παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού και την περικοπή των πιστώσεων, πραγματοποιείται ως εξής:

1. Για τα οικιακά απορρίμματα από Δευτέρα έως Σάββατο (8.00 -10.00 π.μ.)

2. Για την ανακύκλωση Δευτέρα –Τετάρτη – Παρασκευή (8.00 – 10.00 π.μ.).

Όλοι οι κάτοικοι έχουν υποχρέωση να φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παρακαλούμε λοιπόν όλους εσάς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων:

• Να τοποθετείτε τα απορρίμματα αποκλειστικά ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ μέσα σε  σακούλες καλά σφραγισμένες

• Στους κάδους ανακύκλωσης να τοποθετούνται μόνο απορρίμματα που ανακυκλώνονται (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο). Ειδικότερα, τα άδεια κουτιά να τοποθετούνται καλά συμπιεσμένα και όχι στην αρχική τους μορφή, γιατί καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο.

• Σε περίπτωση ογκωδών απορριμμάτων παρακαλούμε να ενημερώνετε πρώτα την υπηρεσία (τηλ. 2492024349) και στη συνέχεια να τα τοποθετείτε στο σημείο που θα σας υποδεικνύεται για να μη παραμένουν εγκαταλελειμμένα για ημέρες στα πεζοδρόμια, εμποδίζοντας τους πολίτες.

• Ο κάδος δεν είναι χώρος μόνιμης απόθεσης απορριμμάτων αλλά προσωρινής. Τα σκουπίδια θα πρέπει να τα τοποθετείτε στους κάδους λίγο πριν περάσει το απορριμματοφόρο, όχι μετά, όχι αργότερα. Τα απορρίμματα του Σαββάτου που δημιουργούνται μετά το τέλος της αποκομιδής, πρέπει να τοποθετούνται στους κάδους τη Δευτέρα το πρωί, και σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό να τοποθετούνται σε άδειους κάδους και όχι σε υπερχειλισμένους ή έξω από αυτούς, πάντα μέσα σε καλά σφραγισμένες σακούλες.

Καθώς η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους μας αφορά όλους και η υποχρέωση μας αυτή δε σταματά στην πόρτα της αυλής ή της επιχείρησής μας , είμαστε σίγουροι για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Ας ενεργοποιηθούμε όλοι για να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης, να τη διατηρήσουμε καθαρή και ανθρώπινη.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ

Ανάλογη επιστολή απέστειλε η δημοτική αρχή και στους πωλητές των λαϊκών αγορών στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου και οι υπηρεσίες της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, ζητάμε την έμπρακτη συνεργασία σας.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου, «οι παραγωγοί  και οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών οφείλουν να διατηρούν το χώρο της αγοράς καθαρό, να συλλέγουν μετά το πέρας λειτουργίας της τα απορρίμματα και να τα τοποθετούν στους πλησιέστερους κάδους απορριμμάτων».

Ειδικότερα θα πρέπει:

• Να τηρείτε την καθαριότητα και την ευταξία των χώρων που καταλαμβάνουν οι πάγκοι πώλησης των προϊόντων σας.

• Κατά τη διάρκεια  λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, να διατηρείτε τα απορρίμματα που δημιουργούνται σε καλά κλεισμένες σακούλες ή κουτιά.

• Να μην πετάτε απορρίμματα και ιδίως ευπαθή προϊόντα ή είδη που αλλοιώνονται εύκολα (π.χ. λέπια ψαριών, εντόσθια, φύλλα λαχανικών κ.τ.λ.) στο χώρο της λαϊκής αγοράς.

• Μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς, να τοποθετείτε τα υπολείμματα προϊόντων εντός των κάδων ενώ τα άδεια κουτιά να είναι καλά συμπιεσμένα πριν τοποθετηθούν εντός των κάδων.

• Να τηρείτε το προκαθορισμένο νόμιμο ωράριο λειτουργία της λαϊκής αγοράς, ώστε να μην παρακωλύεται ο καθαρισμός του χώρου.

Παρακαλούμε για τη τήρηση των παραπάνω, για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση επιβολής κυρώσεων.

Καθώς η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους μας αφορά όλους, είμαστε σίγουροι για την άμεση ανταπόκρισή σας. Η ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εν τω μεταξύ έντονος προβληματισμός υπάρχει για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κυριακής στο κέντρο του Τυρνάβου, με δεδομένο ότι δεν γίνεται διακομιδή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση που είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι προβληματική εξαιτίας του όγκου των σκουπιδιών και μέσα στο επόμενο διάστημα όπως αναφέρει θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ