ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

cafe1Η βούληση της νέας δημοτικής αρχής να διαμορφώσει νέες συνθήκες και όρους στη λειτουργία του κέντρου της Λάρισας, θέτοντας, ύστερα από διάλογο και συνεργασία, το πλαίσιο που θα γίνει  αποδεκτό απ΄ όλους, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και την αισθητική αναβάθμιση, εκφράστηκε, για άλλη μια φορά, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του Σωματείου ιδιοκτητών καφέ – μπαρ και καφετεριών ν. Λάρισας. 

Αρχικώς, στο πλαίσιο της συνάντησης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επεσήμανε την αναγκαιότητα η συνεργασία μεταξύ Δήμου και των ιδιοκτητών μπαρ και καφετεριών να μπει σε μια νέα βάση, με στόχο την εξεύρεση του «σημείου ισορροπίας» στη λειτουργία του κέντρου της πόλης , πάντα σε βάση ισονομίας, ισοπολιτείας και τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.

Ακολούθως δίωρη περίπου συζήτηση των εκπροσώπων του Σωματείου με τους αντιδημάρχους Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Δημ. Μαβίδη και Οικονομικών κ. Παν. Νταή, παρουσία του δημοτικού συμβούλου κ. Μιχ. Αναστασίου και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία όπως τονίστηκε ήταν η πρώτη, αφού βούληση της δημοτικής αρχής είναι να εγκαινιάσει μια σταθερή συνεργασία και με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στη συζήτηση τέθηκαν σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των καφετεριών στο κέντρο της πόλης και κυρίως με το ζήτημα της κατάληψης κοινόχρηστών χώρων. Ο κ. Μαβίδης, αφού επεσήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξει σεβασμός της έννοιας «κοινόχρηστος χώρος», ζήτησε τη στενή συνεργασία και συνέργεια με όλους όσους εμπλέκονται, υπογραμμίζοντας με έμφαση  ότι είναι δεδομένο και πανθομολογούμενο πως είναι αναγκαίο να μπει τάξη στη λειτουργία του κέντρου της Λάρισας. Όπως τόνισε μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα, συζητήσεις για τη λειτουργία του κέντρου, θα γίνουν και με άλλους φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, οι μεταφορείς κλπ.

Αναφερόμενος σε ευρύτερα ζητήματα, ο κ. Μαβίδης τόνισε ότι ο Δήμος αναμένει την μελέτη αστικής κινητικότητας, που θα καταδείξει σημαντικά ζητήματα σε ότι αφορά και τη λειτουργία του κέντρου, ενώ υπογράμμισε ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι η επέκταση του δικτύου των πεζοδρόμων. Επίσης, στο διάλογο τέθηκε η πρόταση της δημιουργίας στο Δήμο ειδικού γραφείου πληροφόρησης –  στα πρότυπα της υπηρεσίας μιας στάσης  – για όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του ο κ. Νταής, απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου για το θέμα των κοινόχρηστων χώρων και σε άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με οφειλές.

Και από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου  ιδιοκτητών καφέ – μπαρ και καφετεριών ν. Λάρισας κ. Αλέξης Σακελλάρης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε θετική την πρώτη συνάντηση και εξέφρασε τη βούληση και των δυο πλευρών για συνεργασία με σκοπό το όφελος της πόλης, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος της 2ης δημοτικής κοινότητας κ. Αρης Χατζηγρίβας.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

ebeΕν τω μεταξύ σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες και βιοτέχνες της Λάρισας, απασχόλησαν τη συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών ν. Λάρισας.

Στη συνάντηση, που είχε κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Φαίδων Ζάμπουρας και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έθεσαν σειρά ζητημάτων, με πρώτο και πιο σημαντικό το θέμα των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Λαρισαίων, με τους επαγγελματίες να ζητούν τη μείωσή τους.

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε από τους επαγγελματοβιοτέχνες το ζήτημα των αλλαγών χρήσεων γης, με τον κ. Ζάμπουρα να ζητά την συμμετοχή της Ομοσπονδίας στις συζητήσεις και διαβουλεύσεις πριν ο Δήμος αποφασίζει πιθανές αλλαγές, με το σκεπτικό ότι οι επαγγελματίες ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη και γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες που επικρατούν.

Το ζήτημα του συστήματος προμηθειών και αναθέσεων του Δήμου, απασχόλησε τις δυο πλευρές κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνάντησης που είχαν με τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να ζητούν από τη Δήμο να προτιμώνται οι τοπικοί επαγγελματίες για μικρά έργα και προμήθειες, κάτι που όπως τονίστηκε θα αποτελέσει στήριξη της τοπικής οικονομίας. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα των οφειλών επαγγελματιών προς το Δήμο.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης, ευχαρίστησε τους επαγγελματοβιοτέχνες για τη συνάντηση και τη συνεργασία επισημαίνοντας ότι η νέα δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί για συνεχή διάλογο, συνεργασία και συνέργεια με όλους τους φορείς και τις οργανώσεις της πόλης. Για άλλη μια φορά επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση του για πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων για τα έργα και τις προμήθειες, συμπληρώνοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να υπάρξουν λογικές «ημετέρων».

Τέλος, επεσήμανε πως αυτή τη περίοδο η νέα δημοτική αρχή θέτει το πλαίσιο για την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης του Δήμου αλλά και για την εκπόνηση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου που θα έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2015.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ