Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ftoxeia_elladaΔραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού λόγω κρίσης και σκληρής λιτότητας καταγράφεται στα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί success story, καθώς εμφανίζουν ανάγλυφα τη σκληρή πραγματικότητα, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι όλο και περισσότεροι πολίτες.

Το «κόστος στέγασης» είναι πλέον βαρύ για μία στις τρεις οικογένειες, αλλά ιδιαίτερα για το 93% του φτωχού πληθυσμού. Ενας στους τρεις -από έναν στους δέκα- δηλώνει ότι αναγκάζεται να διαμένει σε κατοικίες με στενότητα χώρου. Ενας στους δύο δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε έκτακτες δαπάνες, ενώ στο 20% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών που στερούνται βασικά αγαθά, όπως π.χ. ένα γεύμα με κρέας ή κοτόπουλο.

Αυξήθηκαν όσοι αδυνατούν να έχουν ικανοποιητική θέρμανση και να πληρώνουν στην ώρα τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Εξι στους δέκα διαπιστώνουν ότι μετά δυσκολίας τα βγάζουν πέρα με τις μηνιαίες αποδοχές τους. Αυτές είναι όψεις της Ελλάδας της κρίσης.

Την ίδια πορεία ακολουθεί και η χώρα. Στη «μαύρη τρύπα» του Μνημονίου χάθηκε το ένα πέμπτο του ΑΕΠ, αποτέλεσμα των πολιτικών που επέβαλαν οι δανειστές και εφάρμοσε η κυβέρνηση. Οι απώλειες της περιόδου 2010 – 2013 έφτασαν τα 43,7 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα σκληρά μέτρα το έλλειμμα παρέμεινε σε ύψος ρεκόρ: στο 12,2% του ΑΕΠ το 2013 – το μεγαλύτερο σε όλη την Ε.Ε.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει τη «νέα παράσταση» περί τέλους των Μνημονίων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι ενέργειες των κυβερνητικών αξιωματούχων, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο και πως η χώρα κινείται προς την έξοδο από την κρίση. Η ΕΛΣΤΑΤ τους διαψεύδει. Το Μνημόνιο βύθισε τη χώρα και τους πολίτες πιο βαθιά στην κρίση.

Οσο κι αν βιάζεται η κυβέρνηση, οι δανειστές περιμένουν στη γωνία. Δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι η αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα «προληπτικό πρόγραμμα» πιστώσεων θα συνοδεύεται από νέους όρους. Δηλαδή, ένα Μνημόνιο με καμουφλάζ.

Οι δανειστές, στην ουσία, αμφισβητούν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς νέα «βοήθεια» και προαπαιτούμενα.

 

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ