ΠΕΝΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

867Μερικές υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής «Potsdam-Rehbruecke», με επικεφαλής την Δρ Κρασιμίρα Αλεξάντροβα, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 347.000 άτομα από την Ευρώπη, τα οποία είχαν τεθεί υπό 12ετή ιατρική παρακολούθηση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, διαγνώστηκαν σχεδόν 3.760 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς πέντε παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου:

  1. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος
  2. Η χαμηλή ποσότητα κοιλιακού λίπους,
  3. Η τακτική σωματική άσκηση,
  4. Η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός του αλκοόλ,
  5. Η ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, και μικρές ποσότητες κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος.

Όσους περισσότερους από απ’ αυτούς τους παράγοντες πληρούσε ένα άτομο, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκριτικά με εκείνους που δεν τηρούσαν κανέναν ή μόνο έναν από τους παράγοντες της υγιεινής ζωής, εκείνοι που τηρούσαν δύο είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου, ενώ ο κίνδυνος ήταν 37% μικρότερος για αυτούς που τηρούσαν και τους πέντε.

Η σχέση ήταν εμφανέστερη μεταξύ των ανδρών, συγκριτικά με τις γυναίκες.

«Σύμφωνα με πληθυσμιακές μελέτες, το 22% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και το 11% στις γυναίκες, μπορούν να προληφθούν αν όλοι ακολουθούσαμε τους πέντε αυτούς βασικούς κανόνες στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπορεί όντως να προληφθεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», σχολιάζει η Δρ Αλεξάντροβα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

in.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ