ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ O ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΟΓΑ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ

γελαλήςΤο ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες έθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, σε ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εργασίας Κοινωνική Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητώντας την άμεση πληρωμή της.

Στην ερώτηση αναφέρονται στην κατάσχεση οφειλών προς ΟΓΑ αλλά και του συνόλου του ΕΝΦΙΑ (δηλαδή μη ληξιπρόθεσμης οφειλής) από την επιστροφή φόρου που δικαιούνται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τη δυνατότητα της πληρωμής με δόσεις όπως ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η συγκυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά και αδικαιολόγητα τις επιστροφές ΦΠΑ των αγροτών στερώντας τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) έχουν πληρώσει το σύνολο του ΦΠΑ στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο του 2013 σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, ακόμη και σε αγορές μηχανημάτων. Επίσης η επιστροφή του ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένη από 11% σε 6% κάτι που σημαίνει περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους αφού υπάρχει εντέλει αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επιπλέον της καθυστέρησης, οι αγρότες κινδυνεύουν να μη βρουν ούτε ευρώ στους λογαριασμούς τους. Κι αυτό, γιατί δρομολογείται ο συμψηφισμός των επιστροφών του ΦΠΑ των αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ ακόμα και με τις οφειλές λόγω ΕΝΦΙΑ.

Ζητούν από τους αρμόδιος Υπουργούς να ενημερωθούν γιατί υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες, καθώς και την άρση του συμψηφισμού των επιστροφών του ΦΠΑ με ανεξόφλητες εισφορές προς τον ΟΓΑ. Ακόμη ζητούν να μην επιβάλει η συγκυβέρνηση κατάσχεση των επιστροφών ΦΠΑ, της ενιαίας ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης για μη ληξιπρόθεσμες δόσεις που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και να καταργηθούν οι αντιδραστικές διατάξεις των νόμων 4254/14 και 3943/11, με βάση τις οποίες μπορούν να συμψηφιστούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους αγρότες για την κάλυψη των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ