Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑ

183Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, για καπηλεία της εικόνας και του ονόματος του νεκρού, κατέθεσε η οικογένεια του δολοφονημένου 22χρονου χρυσαυγίτη Μάνου Καπελώνη.

Λεπτομερέστερα, με αίτηση που κατέθεσαν στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Πρωτοδικείου της Αθήνας οι Κωνσταντίνος, Ουρανία-Σμαράγδα και Ιουλία Καπελώνη, πατέρας, μητέρα και αδελφή του δολοφονημένου, υποστηρίζουν ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται το όνομα και την εικόνα του παιδιού τους για πολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες χαρακτηρίζουν «ως απολύτως ασύμβατες με το χαρακτήρα, τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά του και ως προσβλητικές για την προσωπικότητά του» και ζητούν από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην οργάνωση να χρησιμοποιεί το όνομα και την εικόνα του νεκρού.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 21 Νοεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ωστόσο μέχρι τότε η Χρυσή Αυγή μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τo όνομα και την εικόνα του Μάνου Καπελώνη, καθώς η αρχική αίτηση της οικογένειας απορρίφτηκε.

Μεταξύ άλλων η οικογένεια Καπελώνη στην αίτησή της, με την οποία ζητάει επιπλέον την προσωπική κράτηση 6 μηνών του γενικού γραμματέα της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της δικαστικής απόφασης, μιλάει για «ευρύτατη κατάχρηση του ονόματος και της εικόνας του λατρεμένου μας, με σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση του τραγικού και άδικου θανάτου του».

Η οικογένεια μιλάει, ακόμα, για τις εικόνες του παιδιού τους και του επίσης νεκρού Γιώργου Φουντούλη, που εκτίθενται σε κοινή θέα στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της Χρυσής Αυγής και στην πρόσοψη των γραφείων της, όπως και στο γεγονός ότι το κόμμα χρησιμοποιεί την εικόνα του για διακόσμηση του πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών προπαγάνδισης και τονίζουν: «Ο Μάνος ουδέποτε θα συναινούσε στην εν ζωή ή μετά θάνατον ηρωοποίησή του και στην εκμετάλλευση του ονόματος και της εικόνας του για πολιτικές σκοπιμότητες, ως απολύτως ασύμβατες με το χαρακτήρα, τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά του και ως προσβλητικές για την προσωπικότητά του». Γράφουν επίσης: «Η διαρκής δημόσια κατάχρηση και πολιτική εκμετάλλευση του τραγικού θανάτου του πολυαγαπημένου μας προσβάλλει τη μνήμη του, ενώ διαιωνίζει και καθιστά αβάσταχτο το πένθος μας για την απώλειά του».

Στο δικαστήριο κατέθεσε η μητέρα του Καπελώνη, που είπε: «Δεν αντέχω να κυκλοφορώ και να βλέπω γιγαντοαφίσες του παιδιού της». Ο μάρτυρας της οργάνωσης υποστήριξε, αντίθετα, ότι ο νεκρός πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνος Καπελώνης και ο Γιώργος Φουντούλης είχαν δολοφονηθεί εν ψυχρώ πέρσι τοn Σεπτέμβρη από εκτελεστή που ήταν συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα, έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο, ενώ ένας τρίτος νεαρός χρυσαυγίτης είχε τραυματιστεί βαριά. Η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε.

athensvoice.gr