ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΨΥΡΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ

ψυρραςΟ βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την «άνοδο των τιμών στα βασικά είδη». Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

“Ενώ σύμφωνα με τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ η ελληνική οικονομία εδώ και ενάμιση χρόνο καταγράφει αρνητικό πληθωρισμό, αυτό δεν έχει ευεργετική επίπτωση στην τσέπη των καταναλωτών οι οποίοι εξακολουθούν να ακριβοπληρώνουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Σε σύνολο 54 ειδών διατροφής φροντίδας σπιτιού και υγιεινής η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει από τον Γενάρη του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2014 ανατιμήσεις σε 31 από αυτά σε ποσοστά που φτάνουν ακόμα και το 13,75% χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση του ΦΠΑ. Γιατί, εάν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ, τότε μιλάμε για αυξήσεις πάνω από 30%.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά είναι χαρακτηριστική η σύγκριση του «καλαθιού» της νοικοκυράς που περιέχει τα ίδια ακριβώς προϊόντα ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με ισχυρότερες οικονομίες στις οποίες οι μισθοί είναι κατά πολύ πιο μεγάλοι. Όταν στην Ελλάδα ένα καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών κοστίζει 100 ευρώ,  στις ΗΠΑ, την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, το ίδιο ακριβώς κοστίζει 107 ευρώ και στη Γερμανία 117 ευρώ.

Επειδή η ακρίβεια σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των εισοδημάτων  των νοικοκυριών  (τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι την περίοδο 2009-2013 είχαμε υποχώρηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κατά 21,5%) πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και επιτείνει δραματικά της δυσκολίες των Ελλήνων να αντεπεξέλθουν στην πιεστική τους καθημερινότητα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)         Ποια μέτρα θα ληφθούν, για να παταχθεί η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων;

2)         Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων (και λόγω ΦΠΑ και λόγω ειδικών φόρων στα καύσιμα);

3)         Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό (αυτόν που προέρχεται από τα εισαγόμενα προϊόντα) ο οποίος συμβάλλει στην καθυστέρηση της μείωσης των τιμών στην ελληνική αγορά;

4)         Πως θα αντιμετωπιστεί η διαταραγμένη σχέση (καθυστέρηση των πληρωμών που φτάνουν κατά μέσο όρο τις 110 μέρες)  ανάμεσα στο λιανεμπόριο και τους προμηθευτές, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με συνέπεια να δημιουργούνται τεχνητές ελλείψεις και κατά συνέπεια να ανεβαίνουν οι τιμές;

5)         Ποιες κατευθύνσεις θα δώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης (γιατί στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τα Logistics δεν υπήρξε θεσμική πρόνοια), για να διευκολυνθεί η δημιουργία κοινών δικτύων διανομής ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων επ’ ωφελεία του καταναλωτή;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ