ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημιουργείται αίθουσα συνεύρεσης και δημιουργικής απασχόλησης των γυναικών του ΚΑΠΗ Τυρνάβου

101_0387Με μια υπέροχη εκδήλωση στο κέντρο «Ακρόπολη» του Αμπελώνα ο δήμος Τυρνάβου τίμησε χθες την Τρίτη ηλικία, λίγες μόλις ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα προς τιμή τους.

Η χθεσινή εκδήλωση που έγινε παρουσία του δημάρχου Π. Σαρχώση, της προέδρου των ΚΑΠΗ Φ. Λαγκιόλη – Μπίλιου, των μελών της διοίκησης, των εργαζομένων και δημοτικών συμβούλων ήταν μία ευκαιρία για τους ηλικιωμένους ολόκληρου του δήμου να έλθουν πιο κοντά και να διασκεδάσουν ξεφεύγοντας λίγο από τη ζοφερή πραγματικότητα.

101_0384 (Αντιγραφή)Αυτήν την πραγματικότητα καυτηρίασε άλλωστε και ο δήμαρχος στο σύντομο χαιρετισμό του, υποσχόμενος ότι η νέα δημοτική αρχή θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην Τρίτη ηλικία.

Στην ομιλία του ο κ. Σαρχώσης ανέφερε:

«Η σημερινή συγκυρία βρίσκει τη τρίτη ηλικία να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με κυριότερο τη συρρίκνωση των συντάξεων που σε πολλές περιπτώσεις αυτές δε επαρκούν για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Επίσης θεωρώ ότι εξίσου σημαντικό είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους με συνέπεια την αδυναμία της πολιτείας να διασφαλίσει σωστή και οικονομικά ανεκτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω λοιπόν ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να υπάρχει ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση στη τρίτη ηλικία.

101_0389 (Αντιγραφή)Κι αυτό με βάση τις βασικές αρχές του ΟΗΕ αλλά και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ηλικιωμένων. Πιστεύω ότι είναι αναγκαιότητα η χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και η δημιουργία ενός σχεδίου ικανού να διασφαλίσει στους ηλικιωμένους τα δικαιώματά τους.

Τέλος πιστεύω ότι η κοινή δράση και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων (πολιτείας – τοπικής αυτοδιοίκησης – και άλλων κοινωνικών φορέων) θα βοηθήσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας να παίξουν το σημαντικό ρόλο που έχουν αναλάβει στη σημερινή εποχή.

101_0395 (Αντιγραφή)Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι ουσιαστικός παράγοντας σ’ αυτό που λέμε κοινωνική συνοχή, διότι μεταδίδουν τις πολύτιμες εμπειρίες, διότι βοηθούν ενεργά τα παιδιά τους, ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω της συγκυρίας και οικονομικά, και αναλαμβάνουν να φροντίσουν τα εγγόνια τους.

Γιατί όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μετέχουν ενεργά στην αναπτυξιακή διαδικασία για το συμφέρουν του συνόλου.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να πω ότι, ως καινούργια δημοτική αρχή θα είμαστε δίπλα σας για να φροντίσουμε για την επίλυση τω προβλημάτων σας στο μέτρο που οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου μας το επιτρέπουν.

101_0400 (Αντιγραφή)Κι αυτό το αποδεικνύουμε σήμερα, κάνοντας τη γιορτή σ’ αυτό το χώρο, ο οποίος είναι για τέτοιες εκδηλώσεις και όχι στο κλειστό γυμναστήριο όπου οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής είναι ελεγχόμενες. Αυτό και μόνο δηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για εσάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του οργανισμού η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία στον Τύρναβο αίθουσας συνεύρεσης και δημιουργικής απασχόλησης των γυναικών του ΚΑΠΗ Τυρνάβου. Στην ομιλία της η πρόεδρος τόνισε:

Ένας σοφός της Ανατολής λέγεται ότι διατύπωσε το απόφθεγμα:

«Έως τα δεκαπέντε μου χρόνια έπαιξα, έως τα εικοσιπέντε μου αγάπησα, έως τα τριανταπέντε μου πολέμησα , έως τα πενήντα μου κέρδισα, τώρα αρχίζω να μαθαίνω.»

Κυρίες και κύριοι,

101_0405 (Αντιγραφή)Η εισαγωγή αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία. Επιλέχθηκε , γιατί εκφράζει με τον πιο λακωνικό και κατανοητό τρόπο την πορεία της ζωής και κυρίως το νόημα της σημερινής γιορτής. Σήμερα γιορτάζουμε μαζί σας  , όχι δίνοντας σ’ αυτή τη γιορτή έναν τυπικό χαρακτήρα, αλλά γιατί θέλουμε πραγματικά να σας τιμήσουμε και παράλληλα να σας ευχαριστήσουμε , επειδή υπάρχετε.

Το σώμα μας μεγαλώνει , το πνεύμα όμως γεμίζει σοφία.

Εσείς δημιουργήσατε ζωή κάθε  μορφής , δίνοντας όλη σας τη ζωή.

Μας μάθατε τον κόσμο , αφού σε σας χρωστάμε ό,τι υπάρχει γύρω μας.

Γεννήσατε , γράψατε , τιθασεύσατε τη φύση.

101_0401 (Αντιγραφή)Όλοι νιώθουμε δέος μπροστά στα όσα έχετε ως τώρα προσφέρει και γι’αυτό το λόγο σας έχουμε ως πρότυπα για μίμηση και πάντα αναζητούμε τις λύσεις στις σοφές συμβουλές σας. Συμβουλές επίκαιρες και πάντα πολύτιμες , αφού χάρη σ’ αυτές επιτυγχάνεται η δημιουργική αλληλεπίδραση μεταξύ των γενεών και η δημιουργική ζύμωση της σκέψης , που μόνο στην ισορροπημένη ανάπτυξη και την επιθυμητή συμμετρία είναι ικανή να οδηγήσει.

Για όλα αυτά προσπαθούμε να σας προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ευζωίας και ποιοτικής φροντίδας , σαν αυτή που δείξατε και συνεχίζετε να δείχνετε σ’εμάς.

Στόχος μας η συνέχειά σας και συνάμα η συνέχεια των ονείρων σας , που αποτελούν τη μοναδική κινητήρια δύναμη για τη ζωή.

Ξεκινούμε λοιπόν, από ένα νέο σημείο αντίληψης , κατά το οποίο πάντα συμβαδίζουμε αχώριστοι , ζώντας μαζί κάθε εποχή του κύκλου της ζωής .

Χρόνια σας πολλά λοιπόν και ας συνεχίζουμε να βαδίζουμε και να δημιουργούμε μαζί , με υγεία , ομόνοια και  αγάπη.

101_0404Στο σημείο αυτό θέλω να σας δηλώσω την απόφαση του οργανισμού κοινωνικής πολιτικής , σχετικά με τη δημιουργία μίας αίθουσας συνεύρεσης και δημιουργικής απασχόλησης των γυναικών του ΚΑΠΗ Τυρνάβου, η οποία θα στεγάζεται στο οίκημα του ΚΑΠΗ Τυρνάβου.

Ποίημα της, αφιερωμένο στην τρίτη ηλικία, διάβασε πριν αρχίσει το γλέντι το μέλος της διοίκησης των ΚΑΠΗ Δάφνη Ζαρώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ